Sve više žena u preduzetništvu, procenjuju u Regionalnoj privrednoj komori

Postavljeno: 03.12.2021

Iako ne postoji jasna statistika, procena Regionalne privredne komore Kruševac je da su žene u preduzetništvu znatno zastupljenije danas u odnosu na 2011. godinu kada je u Komori osnovan Centar za žensko preduzetnišvo

Nedavno, na Međunarodni dan preduzetnica, direktorka Sektora preduzetništva PKS je čestitala ovaj praznik preduzetnicama i podsetila da u Srbiji trenutno posluje oko 31 odsto „ženskih firmi“ i da je i dalje jedan od glavnih izazova početni kapital.

Iz RPK Kruševac navode da prema podacima koje radi „UN Women“, poslednjih pet godina broj preduzetnica se povećao sa 25 na 30 procenata na teritoriji Republike Srbije.

Ne može se sa sigurnošću reći da ima toliko „ženskih preduzeća“. Postoje preduzeća koja su otvorene na ženu, gde žena ne igra glavnu ulogu i sa druge strane postoje firme u kojima sve rade žene dok se sam biznis vodi na, recimo, oca ili muža – objasnila je Marija Vesković, samostalna stručna saradnica za usluge RPK Kruševac.

Napominje da žene najčešće kreću u biznis iz nužde, odnosno usled nedostatka zaposlenja odlučuju se da započnu sopstveni posao.

Delatnosti kojima se žene najviše okreću jesu uslužne delatnosti, kao što su frizerski i kozmetički saloni, knjigovodstvene i konsalting usluge i sl. Objašnjenje zašto je to tako nalazimo u malim početnim ulaganjima.

Činjenica je da se žene opredeljuju za manje biznise. One uglavnom vode kompanije sa do 10 zaposlenih – kazala je ona.

Prepreke sa kojima se preduzetnice, a i RPK Kruševac, susreću jeste tradicionalni način razmišljanja, dvojaka uloga žene (kućni poslovi) i finansijska sredstva.

Jug Srbije je malo tradicionalno obojen, žene nemaju imovinu na sebe te se teže odlučuju da započnu neki biznis jer je teško doći do kredita – napominje Veskovićka.

Privredna komora, Nacionalna služba za zapošljavanje, ministarstva, a i Grad Kruševac pomažu preduzetnice obukom, subvencionisanim kreditima kao i bespovratnim sredstvima. Vidljiv je i rast učešća žena u aktivnim merama zapošljavanja, naročito kada je reč o programu samozapošljavanja. Među korisnicima ovog programa je još 2017. godine bilo preko 50 procenata žena, a 2020. je taj udeo dostigao cifru od 62 procenta.

– Imamo primer kod Nacionalne službe za zapošljavanje gde preduzetnice imaju prednost. Ukoliko je žena vlasnica biznisa to vuče više poena. Takođe, preko Grada Kruševca idu programi za samozapošljavanje gde se u bodovnoj listi ženama dodeljuju dodatni poeni – objasnila je v.d. direktorka RPK Kruševac, Maja Marković.

Da se žene u većoj meri odlučuju za pokretanje sopstvenog posla pokazuje i podatak da je na obuci „Put do uspešnog preduzetnika“ 2017. godine učestvovalo 39 odsto žena, 2019. nešto preko 50 procenata i prošle godine 49,7 procenata. Ove godine je prvi put raspisan i program Razvojne agencije Srbije preko Fonda za razvoj Ministarstva privrede koji je namenjen ženama i osobama mlađim od 30 godina.

Statistika Regionalne privredne komore Kruševac pokazuje da prosečna preduzetnica ima 43,7 godina, u braku je, 76 odsto ih ima decu, 82 odsto živi u gradu, 73,4 odsto zapošljava samo žene i 80 odsto kompanija je lokalno orijentisano.

U ovoj komori već deset godina postoji Centar za žensko preduzetništvo koji, kako kaže Vesković, iz godine u godinu okuplja sve veći broj žena i kroz različite promotivne i edukativne programe pomaže ženskim biznisima.

Kada smo krenuli sa Centrom 2011. godine nismo za seminar mogli da sakupimo 10 žena. Sada kada organizujemo seminar bude više od 50 žena – navodi Marija Vesković.

KruševacGrad će u narednom periodu objaviti seriju razgovora sa preduzetnicama iz regiona o njihovom putu do preduzetništva, izazovima i iskustvima u poslovanju.

L.S.

 

Ostale vesti

back-to-top