Švajcarska “Etampa” zainteresovana za otvaranje pogona u Kruševcu

Postavljeno: 18.11.2021

Kompanija “Etampa” koja se bavi proizvodnjom sofisticirane opreme, alata i delova za različite industrijske grane, pronašla je u Kruševcu odgovarajući prostor i planira da za početak zaposli četrdesetak radnika. Ovo se čulo nedavno na sastanku koji su predstavnici ove kompanije održali sa rukovodstvom našeg grada

Vlasnik firme “Etampa” Hans Rudolf Haefeli sa saradnicima, sastao se nedavno sa gradonačelnicom Kruševca Jasminom Palurović, zamenicom načelnika Gradske uprave Vesnom Anđelić i Nenadom Bogićevićem, iz Odeljenja za investicije.

Povod sastanka su bili razgovori o potencijalnom otvaranju pogona ove fabrike u našem gradu. Gradonačelnica je goste upoznala sa činjenicom da je Kruševac nosilac sertifikata grada sa povoljnim poslovnim okruženjem, te da su za sve investitore koji već posluju, ali i planiraju otvaranje kompanija, obezbeđeni uslovi za nesmetan rad i razvoj.

To se pre svega odnosi, istakla je Palurovićka, na dobru putnu infrastrukturu, uključujući i ubrzanu izgradnju Moravskog koridora, stabilno i pouzdano snabdevanje električnom energijom koje obuhvata i LED rasvetu, zatim razvijenu gasifikacionu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, kao i daljinsko grejanje. Pritom se poštuju standardi očuvanja životne sredine i u tom kontekstu planira i izgradnja nove regionalne reciklažne deponije.

Gradonačelnica je naglasila i kvalifikovanu radnu snagu, podršku NSZ u prekvalifikaciji, kao i dualno obrazovanje, što su sve prednosti zbog kojih su, kako je rekla, mnoge strane kompanije izabrale Kruševac kao željenu destinaciju.

Budući investitori su naveli da u Srbiji nameravaju da investiraju oko 2 miliona evra, te da su u Kruševcu našli odgovarajuću halu u zakup za nekoliko godina, a planiraju da za početak zaposle četrdesetak ljudi uz perspektivnu mogućnost korišćenja dualnog obrazovanja. Takođe, naglasili su da poseduju visoke standard u oblasti uticaja na životnu sredinu.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik Razvojne agencije Srbije, Vladimir Jovanović koji im je predočio moguće benefite od strane države. „Etampa“ će uputiti Pismo o namerama u kome će precizno predočiti biznis plan, koji nameravaju da realizuju u Kruševcu.

Kako stoji na sajtu ove kompanije, “Etampa” je osnovana 1945. godine i razvila se u vodeću kompaniju sa međunarodnim operacijama u sektorima štancanja i finog brušenja. Većina njenih kupaca se nalazi u industriji automobila, elektronike i elektrotehnike, građevinarstva i medicinske i bezbednosne tehnologije.

“Naše fino brušenje i žigosanje proizvode sofisticirane delove prema preciznim zahtevima naših kupaca – delove koji skoro uvek igraju kritičnu ulogu, ulogu od značaja za bezbednost u finalnom proizvodu” stoji u opisu kompanije. To se odnosi na kočione i sigurnosne sisteme vozila i komponente elektromotora, ali i na instrumente koji se koriste u medicinskoj tehnologiji, kućne aparate ili proizvode za životni stil kao što su četkice za zube, brijači ili pribor za nameštaj.

Firma zapošljava oko 100 ljudi, ima podružnicu i u Ilinoisu, SAD i većinski je vlasnik zajedničkog preduzeća sa “Etampa-metra” u Blanskom u Češkoj.

N.B.

Izvor i foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top