Sutra protest prosvetara, najavljena obustava rada

Postavljeno: 30.11.2022

Predstavnici USPRS-a u Kruševcu sutra će u 12 časova na Trgu kosovskih junaka održati protest povodom slučaja nasilja nad profesorkom iz Tehničke škole u Trsteniku.  Protesti će biti održani na još 47 lokacija širom zemlje, a u školama članicama Unije nastava će biti obustavljena.

Unija je svojom odlukom podržala zahtev svojih kolega koji su jednoglasno doneli da je ovo napad ne samo na našu koleginicu, već napad na obrazovanje. Mi hoćemo da ukažemo na to da je nasilje svakodnevno u ustanovama obrazovanja, ne samo prema nastavnicima, postoji i ono vršnjačko. Želimo da ukažemo državi da je krajnje vreme da učini nešto konkretno kako bi se obrazovne institucije, odnosno škole učinile sigurnijim za decu, ali i za nas koji radimo- kaže Dobrivoje Marjanović, predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika i član Predsedništva USPRS-a.

Na protest su dobrodošli svi, prosvetari, đaci, sugrađani, a pozvani su i predstavnici institucija.

-Očekujemo da našu odluku podrže prosvetni radnici, ali i roditelji. Pozvani su i predstavnici Grada i Školske uprave, jer oni su činioci koji treba da doprinesu boljem obrazovnom sistemu u Srbiji i ne treba da plaše radnike zaposlene u obrazovanju u Kruševcu otkazima i smanjenjem zarade, zato što smo ovo uradili, jer to je u interesu svih nas. Nećemo se uplašiti i ova akcija će se nastaviti do ispunjenja zahteva.

Kako tvrde iz Unije, protestu će se odazvati njeno članstvo, a u školama članicama biće obustavljena nastava. Za škole koje nisu članice Unije nije poznato da li će učestovati u protestu i obustavi nastave.

-Sutra u svim školama širom Srbije biće obustava rada, u Kruševcu su to sve škole, kao i u Brusu, Aleksandrovcu, Varvarinu, Ćićevcu, a ima i nekoliko u Trsteniku. Postoje još tri sindikata, pored našeg, i sa njima inače ne sarađujemo, ali sada smo ih pozvali da podrže koleginicu potpunom obustavom, jer ovo nije sindikalna priča,  već priča koja se tiče svih onih koji se bave obrazovanjem. Ako ne žele da učestvuju neka se zapitaju koga onda predstavljaju. Ako se ne budu pridružili akciji, ovo će definitivno biti linija razgraničenja – uverava Marjanović.

M.J.

Ostale vesti

back-to-top