Suša umanjuje prinose, navodnjavanje postaje neophodno

Postavljeno: 16.08.2021

Veoma visoke temperature vazduha kao i nedostatak padavina tokom vegetacionog perioda uticaće na smanjenje prinosa ratarskih kultura za 20 do 30 odsto u odnosu na očekivane. Obilne padavine sredinom jula doprinele su povećanju sadržaja vlage u zemljištu, ali su kasniji period sa temperaturama iznad prosečnih za jul i avgust te nedostatak padavina, uticali na slabiju oplodnju i nalivanje zrna kukuruza

U ovom trenutku, prema objašnjenju poljoprivrednih stručnjaka, teško je proceniti kolika će biti šteta jer sve zavisi od toga kako će se dalje kretati temperature vazduha i da li će biti dovoljno kiše.

– Prinosi u povrtarskoj proizvodnji mogu biti nešto lošijeg kvaliteta usled pojave ožegotina zbog veoma visokih temperatura vazduha. Poljoprivreda ima važnu ulogu u privredi Srbije, s obzirom na to da ima značajan udeo u bruto domaćem proizvodu. Iako se Srbija može pohvaliti povoljnim agroekološkim uslovima za poljoprivrednu proizvodnju, sve izraženije klimatske promene značajno utiču na produktivnost poljoprivredne proizvodnje – kaže Snježana Vujinović, savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Dodaje da u našoj zemlji ulaganja u infrastrukturu za navodnjavanje zaostaju te da navodnjavane površine i dalje imaju nizak udeo u ukupnom poljoprivrednom zemljištu.

– Sistemi za navodnjavanje postavljani su na oko 120 hiljada hektara na teritoriji Srbije. Trenutno stvarna navodnjavana površina iznosi oko 70 hiljada hektara od kojih je preko 58 hiljada u Vojvodini – ističe ona.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da prilagode svoju proizvodnju novonastalim klimatskim uslovima, potrebno je investiranje u sisteme za navodnjavanje, ali i uređivanje kanalske mreže radi odvodnjavanja.

– Navodnjavane površine na teritoriji Rasinskog okruga su ispod realnih mogućnosti i stvarnih potreba poljoprivredne proizvodnje. Primenom navodnjavanja dobijaju se visoki proizvodni rezultati, a ekonomičnost ulaganja u sisteme za navodnjavanje ukazuje da ovoj agrotehničkoj meri u poljoprivrednoj proizvodnji treba dati prioritet. Naime, navodnjavanjem se može stabilizovati, odnosno uvećati proizvodnja hrane i unaprediti razvoj stočarstva, kao i prerađivačkih i drugih grana privrede – objašnjava naša sagovornica.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top