Sugrađani o poskupljenju struje: Najviše ih ljute fiksne dažbine

Postavljeno: 08.02.2021

Od 1. februara električna energija poskupela je za 3,4 odsto, tako da će građane u koverti sa računom za struju dočekati nešto veći iznos nego do sada. Na visinu računa utiče i rast naknade koja se plaća povlašćenim proizvođačima električne energije, odnosno onima koji struju prave iz obnovljivih izvora poput vode, vetra i sunca

Cena kilovat – časa nakon poskupljenja iznosi 7, 867 dinara, bez taksi i poreza dok prosečan račun za struju u Srbiji iznosi 3.600 dinara, što znači da će on biti uvećan za 122 dinara.

Sugrađani različito komentarišu poskupljenje.

– Mislim da mora tako. Ne bi trebalo da se mnogo odrazi na budžet građana, s obzirom na to da su najavili povećanje plata i penzija. Tako da nam tih 150 dinara neće uticati mnogo na kućni budžet, a mislim da će pomoći unapređenju rada naše elektromreže – kaže M. P. za KruševacGrad.

Da cena električne energije po kilovat – času nije velika ali da su zato fiksne dažbine ogromne smatra naš sugrađanin Ž. M.

– Ako je struja već trebalo da poskupi onda je trebalo da poskupi u procentu inflacije. Struja po kilovatu i nije skupa, ali su zato fiksne dažbine ogromne, toga nema nigde u okruženju bez obzira što kažu da je struja kod nas najjeftinija, to nije tačno. U Hrvatskoj je porez na električnu energiju 13 odsto, a kod nas je 20 odsto – napominje Ž. M.

Dodaje i da je naknada za obnovljive izvore poskupela deset puta.

– Realnije bi bilo da kilovat bude 8 dinara i da u računu bude samo naknada za merno mesto, onda bi onaj ko štedi struju platio manje dok ovako i pored toga što neko štedi ima da plati oko 1000 dinara, a da ne potroši ni jedan kilovat – ističe on.

Poslovanjem Elektroprivrede Srbije nije zadovoljna sugrađanka J. J.

– Možda je struja u Srbiji najjeftinija, ali imam utusak da je EPS bunar bez dna. Od kada znam, oni kukaju, a pare troše nekontrolisano. Evo samo zadnji primer, koliko je trajala novogodišnja rasveta? To je ono što vidimo, a šta li sve ne znamo – kaže ona.

Penzioner S. K. smatra da je sve poskupelo.

– Poskupela je struja, voda, komunalije. Nemaju od koga drugog da uzmu pare nego od naroda. Rekli su da će onaj ko inače plaća 3000 dinara od sada da plaća 3150 dinara, nisu to velike pare. Država mora od nečega da živi, a i radnic EPS-a i dalje trebaju da imaju najveće plate u zemlji – napominje on.

Inače, prethodno poskupljenje struje bilo je 1. decembra 2019. godine i to za 3,9 odsto.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top