Subvencije poslodavcima za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih

Postavljeno: 04.11.2020

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima. Poziv je otvoren do utroška raspoloživih sredstava, a najkasnije do 10. novembra

Subvencija se odobrava poslodavcima koji pripadaju privatnom sektoru, u jednokratnom iznosu, radi zapošljavanja nezaposlenih koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Subvencija se primenjuje na dugoročno nezaposlene , odnosno, lica koja su na evidenciji NSZ duže od 12 meseci neprekidno, te na viškove zaposlenih , odnosno, lica kojima je poslednji radni odnos prestao po osnovu viška zaposlenih, a pod uslovom da nakon toga nisu bili skidani sa evidencije NSZ zbog nejavljanja ili drugih razloga ili drugog zaposlenja.

Visina subvencije zavisi od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave – 200.000 dinara po licu kada je u pitanju prvi i drugi stepen razvijenosti opštine, 225.000 ukoliko je reč o trećoj grupi, te 250.000 dinara za lica sa devastiranih područja, odnosno, iz lokalnih samouprava četvrtog stepena razvijenosti.

Pravo na subvenciju ne mogu ostvariti poslodavci kod kojih se broj zaposlenih smanjio u prethodna tri meseca osim u slučaju prirodnog odliva zaposlenih i drugih opravdanih razloga (ostvarivanje prava na penziju, smrt zaposlenog, otkaz od strane zaposlenog i istek rada na određeno vreme), potom poslodvaci koji su koristili subvenciju po javnom pozivu za ista lica u toku prethodne tri godine (računajući od dana odobravanja sredstava), poslodavci koji obavljaju delatnost koja se nalazi na spisku delatnosti koji je sastavni deo ovog javnog poziva, te za radnike koje bi ustupili drugom poslodavcu.

Zahtev za dodelu subvencije podnosi poslodavac, izbor lica koje stupa u radni odnos vrši se zajedno sa NSZ, a ukoliko ostvari pravo na subvenciju, poslodavac je u obavezi da lice zadrži u radnom odnosu 12 meseci.
Kompletan poziv možete preuzeti ovde

 

Ostale vesti

back-to-top