Šta će doneti izmene planova na poslednjoj Skupštini: Kuće u centru ustupaju mesto stambenim zgradama?

Postavljeno: 07.12.2021

Izmenom planova generalne i detaljne regulacije, o čemu su se izjasnili odbornici na poslednjem skupštinskom zasedanju, otvoriće se prostor da ulice koje su do sada bile rezervisan za porodične kuće sa dvorištima, kakva je,  na primer Hajduk Veljkova, sada postanu zanimljive investitorima za izgradnju stambenih zgrada

Da će ulice iz centralne gradske zone predloženim izmenama biti prostor za gradnju višespratnica, potvrđeno je KruševacGradu i iz Gradske uprave. Naime, na predlog glavnog gradskog urbaniste na prostoru od oko tri hektara, oivičenog ulicama Hajduk Veljkovom, Dostojevskog, Đakona Avakuma i Nikole Tesle, predviđeno je da se promeni tip stanovanja iz porodičnog u višeporodični, te poveća spratnost objekata. Ovakva odluka donesena je, kako navode iz Gradske uprave, na osnovu procene da se sabraćaj može preorijentisati preko ulice Đakona Avakuma. Takođe, kao jedan od razloga za donošenje ovakve odluke, napominje se da je u zoni ulice Dostojevskog došlo do degradiranja prostora, pa će se izmenom Plana generalne regulacije pomoći u sanaciji tog, ali i ostalih delova u celom posmatranom prostoru.

Zanimljvo je da je u toku izrada izmene i dopune Plana detaljne regulacije za “Centar 4”. Ovakav postupak iniciran je od strane privatnog investitora, koji želi da dogradi jedan sprat, ali, kako navode iz Gradske uprave, on će morati da dokaže da je ovakav zahtev opravdan, te da je takva promena moguća u prostoru. Iz Gradske uprave poručuju i to da donošenje odluke ne znači nužno i da će plan biti promenjen, te dodaju da troškove izmena Plana detaljne regulacije snosi investitor, bez obzira na ishod.

S.M – N.B.

Ostale vesti

back-to-top