SSP:10 predloga za budžet 2021 – da ne bude rasipnički

Postavljeno: 10.12.2020

Članovi Gradskog odbora Stranke slobode i pravde prosledili su u svojstvu građana 10 predloga koji bi, smatraju, trebalo uvrstiti u aktuelni predlog budžeta za 2021. godinu. Postojeći nacrt budžetskih izdvajanja, koji je još sutra na javnoj raspravi, ocenjuju kao rasipnički i u periodu pandemije virusa, sa loše određenim prioritetima

U GrO SSP-a navode da predviđena budžetska podrška za poljoprivredu iznosi 75 miliona dinara, što je malo više od jedan posto predloženog budžeta u celini. Otuda, kako podvlače, predlažu da taj iznos bude 150 miliona. Napominju i da je potrebno obezbediti dodatnu potporu i sigurnost poljoprivrednicima kroz ulaganja u protivgradnu zaštitu, subvencije na akcize pri nabavci dizel goriva.

– Budžet smo ocenili kao potrošački, sa malo investicionih projekata – napominje Boban Jovanović, ispred SSP-a. – U 10 od 17 planiranih programa, ukupna potrošnja iznosi oko 300 miliona dinara, a ta sredstva troše se na raznorazne usluge, po ugovoru, specijalističke usluge i troškove putovanja.

Socijalni aspekt predloga budžeta u ovoj stranci ocenjuju kao uopšten i konfuzan. Predlažu obavezna izdvajanja za plate ličnih asisenata koji brinu o deci sa smetnjama u razvoju i to u visini državnog minimalca, kao i osnivanje Fonda za lečenje teško bolesne dece.

Ubedljivo najmanje novca, 31,2 miliona dinara, dodaju, izdvojeno je za možda i najvažniji program – Lokalni ekonomski razvoj. Stefan Bojičić iz SSP-a navodi da je da je za subvencioniranu podršku preduzetnicima planirano 7 miliona dinara, dok se istovremeno planira investicija od 70 miliona dinara za izgradnju stadiona u Malom Golovodu. Navodi i da se ekonomski napredak grada ne može meriti na osnovu broja izgrađenih kružnih tokova i podignutih spomenika.

Da su priorieti “promašeni”, u SSP-u veruju da je slučaj i u oblasti kulture i informisanja, čija je projekcija od 42,3 miliona dinara. U tom kontekstu smatraju da bi grad deo novca mogao da izdvoji za osnivanje nezavisnog medija, koji bi građanima služio za pravovremeno i tačno informisanje.

– Pronašli smo da se oko 619 miliona dinara troši nemilice i naši su predlozi produkt studiozne analize – iznosi Ivan Mandić, predsednik GrO SSP-a, predočavajući da se predlozi prvenstveno odnose na korekcije i preraspodelu novca kroz rešenja koja će realne potrebe građana staviti na prvo mesto.

– Kao građanin, podneo sam dva predloga: izdvajanje od 45 miliona dinara za nabavku udžbenika za 4.500 osnovaca od 1. do 4.razreda koji i dalje pohađaju nastavu u školskim objektima i obaveznu potporu od 318,9 miliona dinara za overavanje zdravstvenih knjižica građanima koji to pravo, na žalost, ne mogu da ostvare.

I.R.

Ostale vesti

Komentari

  1. Marija kaže:

    Svaka cast na predlogu. Treba mladi ljudi da preuzmu ovu zemlju. Svet na mladima ostaje

1 thought on “SSP:10 predloga za budžet 2021 – da ne bude rasipnički

Comments are closed.

back-to-top