SSP povodom Dana žena: “Žene nikad ugroženije“

Postavljeno: 09.03.2020

– U naprednjačkoj Srbiji novinarke kleče, žene se koriste kao živi zid u odbrani ucveljenog predsednika. Ženska prava u Srbiji nikada nisu bila ugroženija i zato drage moje radnice, majke, borkinje, nemam vam šta čestitati“, poručila je Sonja Antić, aktivistkinja za prava žena, sa vanredne konferencije GO SSP, održane povodom Međunarodnog dana žena

Antić je kazala da su žene u Srbiji ucenjene poslom i izložene mobingu ukoliko ne zaokruže Srpsku naprednu stranku.

Ne preza se ni od seksualnog zlostavljanja, a one koje im se  suprostave, razapinju po potkupljenim sudovima, gde smo svedoci borbe Marije Lukić. Novi Zakon o podršci porodici bezbroj majki je doveo do ivice siromaštva. Postati majka debelo se plaća u ovoj zemlji, PDV-om na bebi opremu, gubitkom posla i sramno niskom nadoknadama za porodiljsko bolovanje-kazala je ona.

Osvrnula se i na težak položaj žene sa invaliditetom koje su, kako je kazala, gurnute na marginu društva , bez mogućnosti da vode normalan život, te na težak položaj majki sa decom sa smetnjama u razvoju koje su ostale bez prava na bolovanje posle detetove pete godine života.

Podsetila je i na to da je u prošloj godini u Srbiji ubijeno 28 žena, a da je u poslednjih deset godina 350 žena ubijeno u porodičnom nasilju. 

Evropski savet ocenio je da Srbija nema institucije koje bi radile na prevenciji nasilja u porodici. To ovde rade nevladine oragnizacije – rekla je ona, te poručila da ženama neće ovoga puta čestitati 8. mart i da će to učiniti u slobodnoj Srbiji.

Nakon konferencije, aktivisti GO SSP prošetali su glavnom gradskom ulicom i delili sugrađankama „Novine“ i kalendar Corex karikature. Iste „poklone“ ponudili su i aktivistima SNS-a koji su na štandu u centru grada povodom 8. marta sugrađankama delili cveće, što su ovi odbili.

D.P. 

 

 

Ostale vesti

back-to-top