SSP od lokalne vlasti traži bolje uslove za lične pratioce

Postavljeno: 06.04.2021

Predstavnici kruševačkog Odbora Stranke slobode i pravde Sonja Antić, majka dečaka sa problemima u razvoju i Nikola Cvetanović, lični pratilac, zatražili su od lokalne vlasti da poveća iznos sredstava koja se iz gradskog budžeta izdvajaju za lične pratioce, odnosno da za njih obezbedi primanja u visini minimalca, ugovor o radu i pravo na bolovanje

– U januaru smo pokrenuli peticiju za povećanje plata ličnim pratiocima, na sastanku sa predstavnicima lokalne vlasti, kojem je prisustvovala i direktorka Centra za socijalni rad ubeđivali su nas da Grad nema novca za to. Takođe, obećano nam je da će naš predlog biti razmatran na sednici gradske Skupštine, što se, naravno, nije desilo – rekla je, prilikom obraćanja medijima, Sonja Antić, majka dečaka sa problemima u razvoju, koja je i sekretarka Gradskog odbora Stranke slobode i pravde.

Ona je istakla da je posao ličnih pratilaca bitan i human te da su u drugim gradovima u Srbiji lični pratioci adekvatno plaćeni, što u Kruševcu nije slučaj.

– Lični pratioci u Kruševcu rade za mizernih 18 hiljada dinara, na ugovor o delu, bez prava na bolovanje, što znači da rade za Grad, ali u sivoj zoni. Za isti posao u Subotici lični pratioci dobijaju 32 hiljade, u Novom Sadu 48 hiljada, Beogradu 42 hiljade, Boru 25 hiljada dinara – navela je Sonja Antić.

Kako tvrdi, lokalna samouprava izdvojila je 1,7 miliona dinara za potrebe kafe bara u opštini, 2,5 miliona za reprezentaciju, dok je za gorivo za potrebe gradske uprave izdvojeno 5,5 miliona dinara.

– Pitam lokalne čelnike Srpske napredne stranke da li bi mogli da se odreknu nekih svojih privilegija zarad građana od kojih žive i kojima bi trebalo da služe. Pitam ih li bi mogli da prežive mesec sa 18 hiljada dinara i da li znaju koliko je truda i ljubavi potrebno da bi se brinulo o detetu sa autizmom, invaliditetom ili razvojnim poremećajem. Zahtevamo izdvajanje budžetske linije za lične pratioce na godišnjem nivou, primanja u visini državnog minimalca, ugovor o radu, pravo na bolovanje i dostajanstven rad – istakla je ona.

Lični pratilac Nikola Cvetanović je napomenuo da je posao ličnog pratioca divan, ali ujedno težak i ne može se raditi bez ljubavi.

– Veza koja postoji između dece i pratioca je posebna, deca se vezuju za lične pratioce kao i pratioci za decu. Pratilac kada je sa detetom, ne samo da je njegov prijatelj već je i sociolog, psiholog, profesor, on je taj koji treba da socijalizuje dete i da ga pripremi za život – kaže on.

Prema njegovim rečima lični pratioci u Kruševcu imaju ugovor o delu, oni su bez dana radnog staža i bez socijalnog i penzijskog osiguranja.

– Ovaj grad, očigledno, omalovažava lične pratioce i našu borbu za decu. Mi samo želimo da živimo normalno i da imamo normalne plate. Molim sve građane Kruševca za podršku i solidarnost za decu sa smetnjama u razvoju, sa njihovim roditeljima i nama, ličnim pratiocima. Nadam se da će neko od nadležnih čuti naš glas i uvideti pre svega kako lep i human posao radimo – istakao je on.

U Kruševcu, prema navodima predstavnika SSP-a, trenutno ima 111 ličnih pratilaca. U toj stranci podsećaju da je položaj ličnih pratilaca deo lokalnog „Plana za dan posle u Kruševcu“ i da su se obavezali da će problem ličnih asistenata i pratilaca rešiti tokom prvi šest meseci nakon dolaska na vlast.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top