SSP: “Na Bagdalino, Šarengrad i Trg – polovina planiranih infrastrukturnih ulaganja”

Postavljeno: 24.09.2020

Kritike na račun rebalansa budžeta koji će se sutra naći pred odbornicima gradske Skupštine bile su tema konferencije za novinare u sedištu Stranke slobode i pravde u Kruševcu. Da li je trebalo da se desi epidemija pa da grad poveća ulaganja u zdravstvo i zašto je polovina para predviđenih za infrastrukturna ulaganja, u vreme epidemije namenjena za izgradnju zabavnih parkova, trgova i spomenika, neka su od pitanja koje SSP postavlja gradskoj vlasti

-Budžetom grada Kruševca je za zdravstvenu zaštitu bilo predviđeno 63 miliona dinara, da bi nacrtom rebalansa taj iznos povećan na 235 miliona. Postavljamo pitanje gradskoj vlasti da li je morala epidemija kovid 19 da nam se desi da bi se oni setili da izdvoje više novca za zdravstvenu zaštitu – rekao je Stefan Bojičić, član inicijativnog odbora SSP-a u Kruševcu. Gradske čelnike pitao je i “da li ih je sramota što smo kao grad nespremno dočekali kovid pandemiju, špto su nam bolnica i dispanzeri u lošem stanju, što nismo imali dovoljno medicinske opreme i zaštite za lekare”.

Prema Bojičićevim rečima, rebalans pokazuje nestručnost u vođenju grada jer, kako navodi, za tri najvažnija programa: lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredni razvoj i zdravstvenu zaštitu, u budžetu je predviđeno duplo manje sredstava nego za opšte usluge lokalne samouprave, što, kako smatra Bojičić, uvek ostavlja sumnje u način trošenja javnog novca. On još naglašava i da je za plate nešto više od hiljadu javnih službenika izdvojeno 974 miliona dinara, a da je u gradskoj upravi, koja zapošljava 354 lica, čak njih pedeset troje zaposleno na odreženo vreme.

Ipak, prema Bojičićevoj oceni, najzanimljivija je činjenica da se od 1,1 milijarde dinara koliko je planirano za infrastrukturne radove u Kruševcu, “u situaciji kadaje ceo svet pogođen zdravstvenom krizom koja preti da izazove i ekonomsku”, više od 532 miliona odnosi na izgradnju parka Šarengrad, Spomenika despotu Stefanu, rekonstrukciju Trga i park Bagdalino.

– Ako je budžet nikad veći i razvojni, kako kažu, zašto nije usmeren na povećanje zarada i nove investicije u podsticaje za Kruševljane i Kruševljanke – pitao je na kraju Bojičić, podsećajući da je prosečna zarada u Kruševcu za 10 hiljada dinara manja od republičkog proseka.

Novinarima se na konferenciji obratio i Ivan Mandić, član predsedništva SSP-a koji je rekao da je za pohvalu činjenica da je Grad isplatio zaostale zarade radnicima apotekarske ustanove, ali da se postavlja pitanje zašto, ako već ima toliko novca u budžetu, nismo zadržali ovu ustanovu u vlasništvu grada, s obzirom na njen značaj za zdravlje građana.

– U istom kontekstu, treba podsetiti da ova vlast već devet godina vodi grad, a da Opšta bolnica u Kruševcu još nema magnetnu rezonancu – konstatovao je Mandić, dodajući da je cena za ovo dijagnostičko sredstvo od 15 do 250 hiljada evra.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top