SSP Kruševac predlaže kako da da se realizuje nastava u novoj školskoj godini

Postavljeno: 03.08.2020

Ministar prosvete Mladen Šarčević je u više izjava medijima naveo da će škole imati automoniju odlučivanja u relaizaciji nastave u predstojećoj školskoj 2020/2021. godini, ali škole, napominje se u saopštenju SSP Kruševac, nisu dobile potrebno uputstvo za početak realizacije nastave. Ova stranka predlaže donošenje konkretnih pravila u realizaciji nastave, ističući da je neophodno da se ispoštuju sve propisane epidemiološke i zdravstvene mere kako bi bili bezbedni i deca i zaposleni u školama i predškolskoj ustanovi

U slučaju Kruševca, osnovne i srednje škole pohađa oko 14.000 učenika, a za njihovo obrazovanje zaduženo je oko 1.500 nastavnika i profesora. Predškolska obrazovna ustanova „Nata Veljković“ ima oko 3.300 dece, a oko 1.000 budućih prvaka. 

Nastava se, pojašnjavaju između ostalog u SSP, može realizovati tako da učenici po odeljenjima ulaze u školu u određenom vremenskom razmaku, da se napravi raspored za veliki odmor i nastava organizuje tako da đaci različitih razreda nemaju fizički kontakt, da se nakon završetka velikog odmora dezinfikuje školski ulaz i hodnici, kao i da se ne dozvoli ulaz svim licima koja ne rade u obrazovnim ustanovama.

Kontrola epidemiološke i zdravstvene bezbednosti trebalo bi da bude poverena posebnoj zdravstvenoj komisiji u školi, za čije je funkcionisanje u vreme epidemije neophodno obezbediti toplomere, dezinfekciona i zaštitna sredstva.

Sadašnja situacija pokazuje da u predškolskoj ustanovi „Nata Veljković“, u razilčitim kategorijama grupa, imamo po 30 i više polaznika u grupi sa jednom vaspitačicom ili vaspitačem-napominje Boban Jovanović, član IO SSP. –Smanjiti broj dece po grupama na maksimalno 20 deteta u grupi, tako da se vodi računa o epidemiološko zdravstvenoj bezbednosti dece, a vaspitači mogu da se pravovremeno posvete svakom detetu. Produžiti rad vrtića do 18 sati, da bi roditelji koji rade, mogli blagovremeno da dođu za dete.

SSP predlaže da osnovne škole organizuju obaveznu redovnu nastavu u jednoj smeni za učenike od 1. do 4. razreda  (srpski, maternji jezik, matematika, fizika, hemija, jezici), dok bi se ostatak predmeta mogao savladavati i kombinovano, online ili na otvorenom prostoru.

Usmena provera znanja trebalo bi da se realizuje u školskim prostorijama, a testovi i pismeni zadaci-online ili u toku izvođenja nastave. Sličan predlog organizacije nastave, SSP je pripremio i za srednje škole (gimnazije i stručne škole).   

SSP smatra da treba zahtevati od Ministarstva prosvete da se smanji broj učenika i dece u predškolskim ustanovama na maksimalno 20, da se dozvoli zapošljavanje pripravnika na mestima gde nastavnik ima hronične zdravstvene probleme.

I.R.

Smanjiti broj dece, zaposliti i pripravnike

Obezbeđivanje  hardverskog i softverskog sistema za rad svim nastavnicima za online nastavu u Digitalnim kabinetima, ili obezbeđivanje tehničke mogućnosti nastavnicima za rad od kuće takođe mora biti prioritet, što je neophodno i kada su u pitanju i učenici.

– Škole su u obavezi da omoguće učiteljima i nastavnicima, da sav sadržaj predavanja mogu postaviti i online da bi učenicima i roditeljima omogućili i online praćenje nastave-iznosi Boban Jovanović, dodajući da u svakoj školi postoji Digitalni kabinet, tako da nastavnici pripreme online-časova mogu raditi u školi ili od kuće ukoliko imaju tehničkih mogućnosti, dok bi korišćenje kabineta trebalo omogućiti i deci kojoj je to potrebno.[/box]

Ostale vesti

Komentari

  1. Zoki kaže:

    Treba da bude nastava na daljinu.

1 thought on “SSP Kruševac predlaže kako da da se realizuje nastava u novoj školskoj godini

Comments are closed.

back-to-top