Srednjoškolke učile o preduzetništvu

Postavljeno: 11.10.2022

Međunarodni dan devojčica, koji se obeležava 11. oktobra, Regionalna privredna komora Kruševac simbolično je proslavila sa učenicama završnih razreda srednjih škola, koje su imale priliku da se, uz izlaganje uspešnih preduzenica iz Kruševca,  edukuju i inspirišu, te krenu njihovim stopama.

– Sa mladim ljudima treba raditi od malih nogu i edukovati ih na temu preduzetništva, jer se preduzetnik ne rađa, on se postaje. Preduzetnika stvara prilika. On je neko ko je sposoban da stalno radi, da stalno uči i da radi na sebi – rekla je predstavnica ovdašnje Regionalne privredne komore, Marija Vesković.

Cilj manifestacije bio je da se učenice upoznaju sa načinima i motivima kako se postaje preduzetnica, te da uvide značaj njihovog formalnog obrazovanja, kako bi postale uspešne poslovne žene u oblasti kojom se bave.

– S druge strane moramo sagledati i drugu stranu te medalje, odnosno preduzetništva, a to je da ponekad neka prilika na tržištu ili neka prilika u životu da nam mogućnost da krenemo u neki posao za koji mi nismo formalno obrazovane, ali bez obzira na to, mi možemo da postanemo uspešne preduzetnice i u tome – dodala je ona.

Devojčice su od četiri uspešne kruševačke preduzetnice čule kakvo je stvarno stanje u Srbiji, kada je u pitanju žensko preduzetništvo. Bilo je reči o osnivanju stomatološke ordinacije, turističke agencije, knjigovodstvene agencije, te proizvodnji torti i kolača.

Inače, Svetski dan devojčica, koji se takođe zove Dan devojčica i Međunarodni dan devojčica, je međunarodni praznični dan koji su 11. oktobra 2012. godine proglasile Ujedinjene nacije. Njegovim obeležavanjem podržava se više mogućnosti za devojčice i povećava se svest o rodnoj nejednakosti sa kojom se suočavaju devojke širom sveta.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top