Srbisti održali stručni skup posvećen Crnjanskom

Postavljeno: 06.04.2023

Stručni skup posvećen obeležavanju 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog održan je u Centru za stručno usavršavanje u Kruševcu, u organizaciji Podružnice Društva za srpski jezik i književnost Rasinskog okruga. Pozdravna reč pripala je predsednici Podružnice Dušici Dobrodolac i načelniku Školske uprave Zoranu Askoviću, koji su istakli značaj obeležavanja ovog jubileja.

Zanimljivo predavanje ,,Živi Crnjanski“ pripremila je profesorka Dušanka Milosavljević, zasnivajući izlaganje na bitnim polazištima Mila Lompara u knjizi ,,Crnjanski – biografija jednog osećanja“. Poseban pečat ovoj nadahnutoj priči dalo je čitanje stihova koje je za ovu priliku pripremio Aleksandar Gašić, učenik Medicinske škole. Crnjanski je ,,zamirisao“ svojom ,,Pričom“, ,,Stražilovom“ i ,,Lamentom nad Beogradom“, zahvaljujući divnom glasu ovog talentovanog recitatora.

Dr Biljana Soleša je predstavila svoju metodičku zamisao obrade ,,Seoba“ primenom integrativne nastave, čime je markirala prožimanja književnosti, sociologije, psihologije, istorije i psihijatrije.

Sa svojim radom ,,Slika sveta u Romanu o Londonu Miloša Crnjanskog“ upoznao nas je profesor Vladica Radojević, posebno praveći osvrt na pozicije pripovedača (fokalizaciju).

Koncepcije ljubavi u poeziji Miloša Crnjanskog bile su inspiracija profesorke Marije Isailović, koja je u svojoj interpretaciji osvetlila sva lica ljubavi nesvakidašnjeg pesničkog genija kakav je bio Crnjanski.

U našim malim krugovima velikih ljudi prepoznaju se oni ,,beskrajni, plavi, sa zvezdom u sredini“.

Izvor: Facebook stranica „Podružnica Društva za srpski jezik i književnost Srbije Rasinski okrug“

Ostale vesti

back-to-top