Sprovedena još jedna ekološka akcija na jezeru Ćelije

Postavljeno: 17.06.2024

U organizaciji ekološke sekcije Udruženja ribolovaca „Rasina“ iz Kruševca i uz podršku JKP „Vodovod – Kruševac“ i drugih prijatelja sekcije i ljubitelja prirode, u nedelju je sprovedena još jedna akcija čišćenja jezera Ćelije „Zajedno za čisto jezero Ćelije“.

Tokom akcije, volonteri su čamcima očistili nepristupačne delove Vasićkog i Vodozahvatnog basena, prikupivši preko 200 džakova komunalnog otpada.

Poseban značaj ove akcije leži u činjenici da se ove godine obeležava 40 godina postojanja Fabrike vode u Majdevu, a jezero Ćelije je već četiri decenije ključni izvor pijaće vode za preko 150.000 stanovnika Rasinskog okruga.

U prethodnom periodu JKP „Vodovod – Kruševac“ je sproveo dve velike akcije čišćenja jezera Ćelije, počevši od Zlatarskog basena i šireći aktivnosti nizvodno, prema Vasićkom i Vodozahvatnom basenu. U obe ove akcije prikupljeno je preko 3000 džakova komunalnog otpada.

JKP „Vodovod – Kruševac“ kontinuirano radi na očuvanju i zaštiti jezera Ćelije. Jedna od ključnih mera je izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, koje je od marta 2020. godine u punom kapacitetu. Ovaj projekat je podigao standarde u oblasti prerade otpadnih voda u regionu i omogućio izgradnju manjih postrojenja u Brusu i Blacu. Cilj ovih postrojenja je sprečavanje ulivanja otpadnih voda iz reka Blatašnice i Rasine u jezero Ćelije, čime se obezbeđuje visok kvalitet sirove vode za proizvodnju pijaće vode.

O. M.

Foto: Fejsbuk/ JKP „Vodovod – Kruševac“

 

Ostale vesti

back-to-top