Spomenik kneginje Milice otkriven u prisustvu patrijarha Irineja

Postavljeno: 19.01.2016

Na platou ispred zgrade opštine Trstenik svečano je otkriven spomenik kneginje Milice. Uz prisustvo visokih zvanica čin osvećenja spomenika obavio je patrijarh srpski gospodin Irinej. Spomenik kneginje Milice autorsko je delo akademskog vajara profesora Dragoljuba i njegovog sina Miodraga Dimitrijevića, a donatorska sredstva za njegovu izradu izdvojila je profesorka dr Radmila Milentijević u iznosu 21.000 dolara.

Knjeginja Milica-Moji su koreni u Srbiji. Tu su moji dedovi i preci. U dvadeset prvoj godini otišla sam iz Srbije, sada sam napunila 84 i ostala sam Srpkinja. Srbji puno treba i zato sam došla da pomognem. Radila sam i štedela, i imam prihode koje ne mogu da potrošim, ali mogu da pomognem. Pokušavam da pomognem gde treba i gde mogu – rekla je Milentijević prilikom optkrivanja spomenika i dodala da joj je izuzetno zadovoljstvo što će spomenik kneginje Milice u Trseniku ostati za buduće generacije.

Spomenik izliven je u bronzi i visok četiri metra, plod je sedam meseci predanog rada Dragoljuba Dimitrijevića i njegovog sina Miodraga. Freska kneginje Milice iz manastira Ljubostinja bila im je inspiracija, a najvažniji motiv za njegovu izgradnju, kaže Dimitrijević, jeste odavanje počasti za sve što je Milica učinila da se sačuva Srbija.

Izvajali smo spomenik kneginji Milici i darivali smo ga Trsteniku i Trsteničanima, srpskom rodu i srpskoj kulturi, uz osećanje velikog zadovoljstva da je božjom voljom baš nama pripala čast da izvajamo ovako značajnu ličnost – kazao je Dimitrijević.Knjeginja Milica1

Ovo je dan kada se Sveta kneginja Milica vraća svom gradu i uliva nam nadu da smo ostali velikocarski narod, narod puta Svetog Save i svetih kosovskih mučenika. Ovaj predivni spomenik posvećen je najmudrijoj ženi u našoj naciji i istoriji, vladarki koja je posle kosovskog sloma preuzela žezal države i povela narod ka Božijem putu. Ta mudra žena je shvatila vreme u kojem ju je Gospod izabrao da povede svoj narod, a to vreme bilo je najtragičnije u srpskoj istoriji – rekao je patrijarh Irinej, a Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik rekao je da je otkrivanje spomenika u samom centru Trstenika način je da očuvamo sećanje na veliku srpsku vladarku kneginju Milicu.

-Danas je istorijski trenutak za Trstenik, zato što je posle šest vekova kneginja Milica vraćena u svoj grad. Kneginja Milica je nakon Kosovskog boja, u najtežim trenucima za zemlju, baš saprostora opštine Trstenik, iz manastira Ljubostinja mudro vodila, gradila, sabirala i očuvala Srbiju. Kneginja Milica opštini Trstenik i Srbiji ostavila je Manastir Ljubostinju u kome je zajedno sa Jefimijom i sahranjena. Zbog njenih velikih dela naša je obaveza da očuvamo sećanje na nju. Podizanjem spomenika njoj u čast to i činimo – izjavio je Aleksić, zahvaljujući se donatorki, autorima i patrijarhu što su im u tome pomogli.

Nakon otkrivanja spomenika uz prisustvo visokih zvanica usledila je svečana akademija „Od roda svetla i slavna“, posvećena kneginji Milici.

Ostale vesti

back-to-top