Smena direktorke Opšte bolnice u Kruševcu – profesionalna ili politička odluka?

Postavljeno: 21.11.2016

picsart_11-21-05-48-33– Komisija je u kruševačkoj Bolnici utvrdila da minimumi uslova nisu ispunjeni i jednoglasno odlučila da tu mora da dođe do smene – rekao je ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, koji je funkciju v.d. direktorke Bolnice poverio dr Vesni Stević Gajić, članici ovdašnjih naprednjaka.

– U slučaju Opšte Bolnice Kruševac, ministar pogrešio – smatra Vladimir Tasić, predsednik kruševačkih socijalista kojima pripada i donedavna direktorka, dr Slobodanka Jotić Direktorku Opšte bolnice, Slobodanku Jotić, „u paketu“ sa još jedanaest direktora bolnica u Srbiji, ministar Lončar smenio je tokom inspekcijskog nadzora bolnica u Srbiji sprovedenog nakon smrti osmogodišnjaka u lozničkoj bolnici zbog nepažnje lekara.

Za v.d. direktora postavio je dr Vesnu Stević Gajić, koja je na poslednjoj sednici Skupštine razrešena prethodne funkcije direktorke Doma zdravlja, koju je od nje “nasledila” Marina Kostić, dosadašnja načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu radnika.

Prilikom nedavne posete Ribarskoj Banji, Lončar je rekao da je komisija u Kruševcu kontrolisala vođenje medicinske dokumentacije, higijenu, organizaciju rada, fakturisanje i ostalo, te da je od strane svih članova komisije procenjeno da minimumi uslova nisu ispunjeni. Kazao je i da situacija generalno nije dobra čim je doneta odluka da se neki direktori smene, dodajući da je „to samo početak i da će se tek nastaviti“.

picsart_11-21-05-57-54– Nema razloga da se lažemo, svi znamo kakva je situacija u domovima zdravlja i bolnicama. Prema tome, moramo da igramo otvorenih karata, jer ako to budemo gledali i štitili jedni druge, sutra za našu decu neće biti dobro. To je naš jedini motiv, da sredimo sistem. Taj sistem nije nimalo jeftin. Građani moraju da znaju gde taj novac odlazi, a na direktorima i rukovodiocima tih ustanova da organizuju taj posao – poručio je on.

Najavio je i da će Ministarstvo „ispratiti situaciju“ u narednih tri do šest meseci u kruševačkoj Bolnici, te videti nakon tog perioda da li ide na bolje ili će „opet morati nešto da uradi“.

Za Vladimira Tasića, predsednika kruševačkih socijalista, vest o smeni direktorke, za koju je, kako kaže, saznao iz nekih tabloida, bila iznenađenje.

picsart_11-21-06-00-54– Direktorka je izuzetno iskusan lekar, specijalista subspecijalista neurolog psihijatar, godinama radi u Zdravstvenom centru Kruševac, a kasnije Opštoj bolnici i mislim da je na sasvim zadovoljavajući način vodila ovu ustanovu. Nikada od njenog imenovanja za direktorku, za Bolnicu nije vezana nikakva afera, dok je bilo mnogo negativnih izveštaja za neke druge zdravstvene ustanove u Srbiji. Ovde nije bilo ni nesavesnog lečenja niti bilo kakvih nagoveštaja da se u Bolnici radi suprotno propisima kojima se reguliše ova izuzetno važna oblast društvenog života.

Na pitanje smatra li da u ovoj smeni ima političkog nadigravanja između koalicionih partnera, Tasić je rekao da bi bilo bi pogubno za državu Srbiju ako bi ova smena imala političku konotaciju i ako je to urađeno zbog političke pripadnosti direktorke.

picsart_11-21-05-45-26– Ja ne verujem u to da je ministar bio rukovođen političkom pripadnošću, ali mislim da je konkretno u slučaju Bolnice Kruševac pogrešio, jer, prema mojim saznanjima, Bolnica u Kruševcu jedna je od najboljih zdravstvenih ustanova u Srbiji – izjavio je Tasić, podsećajući da su Kruševljani bolnicu sagradili samodoprinosom osamdesetih godina,te da su svi objekti u kruševačkom zdravstvu izgrađeni isključivo sredstvima građana.

– To su činjenice i to niko ne sme da prenebregne i mislim da je, kada je u pitanju promena kadra u takvim ustanovama, nepromišljeno ako se to radi bez konsultacija sa gradom i lokalnom samoupravom.

U zdravstvu, smatra Tasić, ima mnogo većih problema koje je ministar trebalo da rešava, umesto da se, kako je rekao, bavi “trivijalnim pitanjima smene ili postavljenja”, pogotovo ako se ima u vidu da mandat bivše direktorke ističe već naredne godine.

– Ministar treba da se bavi velikom nezaposlenošću lekara, opremom u bolnicama. Sramota je da Kruševac koji je izgradio sve ovo što danas ima i čime zdravstvo Srbije treba da se ponosi, nema magnetnu rezonancu, angio salu i još mnogo toga što imaju neki drugi centri koji su mnogo manji od Kruševca.
Što se odnosa unutar koalicije tiče, Tasić kaže da su socijalisti u tom odnosu “najiskreniji prema koalicionom partneru”.

– Mi smo svesni kakav smo izborni rezultat ostvarili i u skladu sa tim rezultatom smo i zaključili naš koalicioni sporazum, odnosno nastavak koalicione saradnje sa SNS. Bolnica u Kruševcu nije deo tog sporazuma jer je Bolnica republička ustanova.

Šta kažu direktorke?

Upitana da prokomentariše svoju ostavku, te izjavu resornog ministra da je u kruševačkoj Bolinici bilo dosta propusta i da je komisija jednoglasno donela odluku da mora doći do smene, sada već bivša direktorka, Slobodnaka Jotić, odgovorila je kratko da nema komentar, te da je sada, kao načelnica Službe neurologije „izuzetno zadovoljna što radi posao koji je radila i pre dolaska na čelo ove zdravstvene ustanove“. Novopostavljena direktorka, Vesna Stević Gajić, pak, nije odgovorila na naša pitanja o stanju u Bolnici i planovima koje ima u vezi poboljšanja uslova njenog poslovanja.

Ostale vesti

Komentari

  1. Mikica kaže:

    Pravilna, profesionalna odluka. Stanje u bolnici, to svaki građanin Kruševac zna, u prethodnom periodu je bilo izuzetno loše, jedno od najgorih u istoriji te ustanove. Partijski kadar najpre JUL-a, pa SPS-a Slobodanka Jotić je dopustila javašluk. Iako je bilo ulaganja u prethodnom periodu i obezbeđivanja i nekih novih uređaja, objektivno raspad je sistema. To već na kapiji vidite. Ulazi i izlazi kad god i kako god želi, pacijenti šetaju i onde gde je to najstrože zabranjeno svuda u svetu i van vremena poseta, činilo se da ne bi čudilo da se ušetaju i na same operacije kako je krenulo. Loša organizacija posla, katastrofalne gužve čak i onde gde ne bi trebalo da ih bude, da ne pominjem špriceve po podu i sve ono što smo na jednom portalu pre nekog vremena imali prilike da vidimo. I sad najodgovorniju za takvo stanje Tasić našao da brani? Zar to što nije čuo za neku od afera u slučaju bolnice treba da bude argument da ona ostane i potvrda njenog kvalitetnog rada koji niko ne vidi? I još našao za shodno i sebi neopravdano dao za pravo da deli lekcije ministru zdravlja šta ne treba, a šta treba da radi. Sramota i veoma nekorektno prema koalicionom partneru.

  2. Rala Jolic kaže:

    Ovaj Tasić ne zna više gde udara, Pa ko te nauči da braniš neodbranjivo? Pa nekad sam glasao socijaliste, ali ni ono malo što je ostalo ljudi u tvojoj interesnoj grupi sigurno se zgražava nad tvojom tvrdnjom. Pa se onda pitaj što će uskoro i cenzus da SPS-u pobegne. Budimo objektivni, Radojica je 100 puta bolje vodio nekad bolnicu, a vodio je u vreme sankcija, najveće krize, bede, bez novca. Dokaz da se ozbiljnim radom i sa manje para može mnogo. A smenjena je dokaz da se i uz mnogo veći novac i značajnu podršku države ako se neodgovorno vodi ne može ništa.

  3. Milica Bagdala kaže:

    Kakav lik ovaj Tasic. Ma trebalo je vas crvene davno lustrirati, za sve što ste nam uradili. I sad još brani direktorku bolnice koja je u raspadanju, dno dna. Užas! A da sam na Gašićevom mestu ja bih te sa mesta predsednika upravnog odbora u FAM-u sad lepo smenila da ne učiš ti ministra šta treba da radi a šta ne. Uostalom ionako SPS koji si privatizovao danas je samo tvoj taoc u Kruševcu.

3 thoughts on “Smena direktorke Opšte bolnice u Kruševcu – profesionalna ili politička odluka?

Comments are closed.

back-to-top