“Sloboda” u Umetničkoj galeriji

Postavljeno: 12.02.2021

Izložba Kruševljanina Gorana Vukadinovića pod nazivom “Sloboda” otvorena je u kruševačkoj Umetničkoj galeriji. Ljubitelji umetnosti moći će da pogledaju 40 radova rađenih tehnikom ulje na platnu i papiru.
Vukadinović kaže da apstraktne slike, okupljene pod nazivom “Sloboda”, sugerišu slobodu stvaralaštva

– U životu, a pred umetnošću svakako, čovek treba biti oslobođen strahova i predrasuda, kako bi imao prostor za dijalog, komunikaciju i inspiraciju – kaže Gorana Vukadinović za KruševacGrad.

Ovom izložbom predstavljen je njegov desetogodišnji rad u različitim fazama, od tamnijih formi razmišljanja do svetlijih.

– U pitanju je autorov doživljaj kako edukativne tako i estetske sredine u kojoj je obitavao s obzirom na to da se bavi pedagoškim radom. Bez obzira na apstraktnost kojom je prikazivao osećaj sredine pojavila se u nekom momentu specifičnost u tehnici slikanja, gde je ispresecanim crticama i mrljama ostao dosledan kroz sve te faze. Jedini realni element naspram ostalih apstraktnih vidljiv je u “fazi kolača”, koga ipak, dozom ironije autor smatra “samohumorom” – objašnjava kustoskinja Jasmina Bucek.

Vukadinović je poslednju samostalnu izložbu imao 2016. posle koje je uradio serijal crnih slika, koje su takođe izložene u Galeriji.

– Povod za nastanak te serije je razmišljanje o zasićenosti bojom koja mene celog života interesuje. Odlučio sam tada da napravim pauzu i krenuo da radim crnom – navodi on.

Po njegovim rečima rad na papiru je poseban, jer to je za njega plemenit materijal.

– Proces prireme jer specifičan, jer papir menja strukturu uz drvofiks, laneno ulje koje mu daje sjaj i terpentin koji daje suvoću. Kao apstraktni slikar koristim tehnike prosipanja ili skidanja raznih slojeva. Vremenom se gradi unutrašnji prostor slike, i proces traje i nekoliko godina. Prvi sloj pustim da odstoji pa ide terpentin, pa ulje. Neke od izloženih slika nisu bile kod mene više od pet godina, i kada sam ih ponovo uzeo, napravile su nov implus. Igra svetlosti i tame na slikama meni otvara neke nove prostore – navodi Vukadinović.

Nada se da će izložba biti posećena, jer je neposredni kontakt sa umetničkim delom neponovljivo iskustvo.

– Imam profil na Instagramu, tamo se nalaze fotogafije svih radova, ali mislim da je bitno da se oni dožive uživo jer je tehnika specifična. U svakom slučaju ovo je jedna fank izložba, i nadam se da će uneti malo dinamike i boje u ovoj godini, koje prošle nismo imali – kaže on.

Kruševljani će moći da uživaju u radovima ovog umetnika do 4. marta. Izložba se može posetiti u uobičajenom radnom vremenu uz poštovanje svih mera opreza, nošenja zaštitnih maski, održavanja bezbedne razdaljine i ograničenog broja osoba u izložbenom prostoru.

O autoru

Goran Vukadinović Rođen 1969. u Kruševcu. Završio je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, 1995. godine. Učesnik je samostalnih izložbi 2012. KC Kruševac, 2016.“ON studio“, Kruševac i grupnih izložbi: od 1987. učesnik na Oktobarskim izložbama Umetničke galerije Kruševac, 1999-2001. projekat „Beskonačno“, galerija Riznica, Kruševac, 2008-2013. aktivnosti Artum-stop ateljea, Kruševac, 2014. Osten bijenale crteža, Skoplje.

Ostale vesti

back-to-top