Slikar naivac Zoran Anđelković  poklonio  ikonu  crkvi  Svete trojice  u  Gornjem  Katunu

Postavljeno: 11.01.2022

Jedan od najpoznatijih srpskih i evropskih slikara naivaca i jedan od retkih predstavnika nekadašnje Moravske škole naive Zoran Anđelković Kec iz Mrzenice, po blagoslovu episkopa kruševačkog Davida, naslikao je i poklonio crkvi Svete trojice u Gornjem Katunu ikonu “Put u Emaus”.

-Zahvaljujemo se na vrednom poklonu, a dugujemo i veliku zahvalnost svima koji su doprineli da se ovo bogougodno delo realizuje, da se ikona naslika i postavi u sali crkvene kuće u porti crkve Svete trojice. Hvala svima koji prilažu kako ovom svetom hramu, tako i bilo kom drugom hramu, jer ko crkvi pozajmljuje Gospod mu stostruko vraća – poručio je protojerej Boban Popović, paroh gornjokatunski.

Na ideju za realizaciju ovog poduhvata došlo se. pre nešto više od godinu dana, prilikom jedne od brojnih likovnih kolonija koje se organizuju u ovom pomoravskom selu, a na inicijativu direktora Opštinske biblioteke Varvarin Gorana Ćeličanina i poznatog ugostitelja iz ovog sela Dejana Milojevića.

Zoran Anđelković Kec ističe da su mu pripali velika čast i odgovornost da osećanja iz svoje duše prenese na slikarsko platno.

Svaka ikona iziskuje jedno veliko nadahnuće u duhovnom smislu, a i u telesnom, pošto mora da budete smireni, da postite, da poznajete sva pravila koja treba poštovati da bi se uradila jedna lepa i dobra ikona, jer radom kroz ikonu vi predstavljate i sebe i svoju dušu i jednostavno morate biti smireni i po Tipihu i po Kanonu –  istakao je ovaj osvedočeni umetnik.

Crkva u Gornjem Katunu posvećena je Svetoj trojici, koju i praznuje, a ima i crkvu Svetog Pantelejmona.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top