Slikar Džmerković ostavlja Kruševcu svoja dela, Matija Bećković otvara izložbu

Postavljeno: 10.03.2022

Povodom 60 godina Umetničke galerije, umetnik, Božidar Džmerković darivaće Kruševcu svoju poklon zbirku slika i grafika. Izložbu ovih radova će večeras (10. marta), u 19 časova, otvoriti pisac i akademik Matija Bećković.

Izložba predstavlja izbor iz grafičkog i slikarskog opusa Božidara Džmerkovića, umetnika čije je stvaralaštvo prisutno skoro sedam decenija na likovnoj sceni, i promoviše i upoznaje sa poklon zbirkom koju je umetnik darovao svome gradu.

Božidar Džmerković se vraćao Kruševcu učešćem na grupnim izložbama, najčešće sa kruševačkim likovnim umetnicima šesdesetih godina, ali i kroz izložbe koje su predstavljale jugoslovensku i srpsku grafiku druge polovine 20. veka. U Umetničkoj galeriji imao je tri samostalne izložbe: 1965, 1971. i 1994. godine, dok je u zbirci do sada bio zastupljen sa nekoliko grafika i slika.

Namera i želja Božidara Džmerkovića da ostavi legat Kruševcu i predstavljanje ove poklon zbirke u godini kada Umetnička galerija beleži 60 godina od početka rada, na najbolji način pokazuju značaj darivanja i ukazuju na misiju i delatnost Galerije, utvrđenu prilikom osnivanja, i čini čast ovom jubileju, obezbeđujući zajedničkim naporima čuvanje i predstavljanje umetničkih dela i stvaralaštva znamenitih Kruševljana za ove i buduće generacije – navodi  u tekstu u katalogu istoričarka umetnosti – muzejska savetnica Biljana Grković.

Božidar Džmerković je rođen u Mogilecu (Makedonija) 1930. godine, a odrastao je u Kruševcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1954. i postdiplomske studije 1956. u klasi profesora Marka Čelebonovića. Kao redovan profesor predavao je na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, do penzionisanja 1996. godine. Član je Grafičkog kolektiva od 1955. i ULUS od 1956., a izlaže od 1955. godine.

Učestvovao je na izložbama na kojima je predstavljana jugoslovenska grafika u zemlji i inostranstvu, a njegova grafika je deo značajnih razmatranja jugoslovenske i srpske umetnosti druge polovine 20. veka. Na samostalnim izložbama je izlagao grafike, slike, kolaže. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja za grafiku, ilustraciju, ukupno stvaralaštvo i životno delo.

Svečano otvaranje izložbe biće održano večeras, 10. marta, u 19 časova, u Umetničkoj galeriji.

M.S.

Foto: Ivan Tasić

 

Ostale vesti

back-to-top