+381 64 812 51 81
Naslovna » Politika » Skupština usvojila izveštaj i rebalans budžeta

Skupština usvojila izveštaj i rebalans budžeta

Za prvih devet meseci gradski budžet prihodovao je oko 2,6 milijardi dinara, što je 67,8 odsto planiranih budžetskih prihoda u ovoj godini. Prema usvojenom rebalansu, budžetski prihodi u 2017. godini iznosiće  oko 3,46 milijardi dinara, što je u odnosu na prethodni rebalans umanjenje za oko 50 miliona dinara, ali u odnosu na prvobitni budžetski plan uvećanje za  oko 32 miliona

Odbornici gradske Skupštine usvojili su danas izveštaj o izvršenju javnih finansija za prvih devet meseci ove godine, kao i drugi po redu rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Obe ove tačke obrazložio je Miroljub Ćosić, pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj i investicije. On je kao najvažniji pokazatelj dobrog izvršenja budžeta u prethodnom periodu naveo povećanje sredstava ostvarenih po osnovu poreza na zarade zaposlenih koja, u stavci ustupljenih prihoda u iznosu od 1,053 milijarde čine čak  76 odsto.

To je, kako je objasnio Ćosić, plod pojačane investicione aktivnost grada, kao i povećane zaposlenosti, čemu su prvenstveno doprineli izgradnja Kromberga i Lidla, te početak izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Na njihovoj gradnji angažovani su naši radnici, što je uvećalo masu zarada. Takođe, rekao je Ćosić, u većem obimu su realizovani i izvorni prihodi od poreza na imovinu. Za prvih devet meseci iznose 255 miliona dinara, odnosno 68 odsto od planiranih.

Kada je  reč o rashodima, oni su realizovani u iznosu od 2,3 milijarde, što je 64,8 odsto u odnosu na plan i, kako je rekao Ćosić, ovo je retka situacija da su rashodi manji od prihoda.

– Budžet je posle mnogo godina potpuno likvidan i solventan. Otplatili smo sve kredite, ne dugujemo  nijednom od dobavljača i korisnika budžeta, sve se plaća u roku od 60 dana. Prvi put imamo priliku da u narednu godinu ne prenosimo obaveze iz prethodne godine – sumirao je Ćosić. On je dodao i da je procenat ostvarenja investicija i investicionog  održavanja u ovom periodu veći u odnosu na ranije godine, te da iznosi 30,5 odsto realizovanog budžeta.

Primedbe opozicione Demokratske stranke na izvršenje, ali i rebalans budžeta, izneo je odbornik u Skupštini Milomir Marinković, koji je ocenio da je činjenica da se rebalans radi po drugi put ove godine dokaz da budžet nije bio dobro planiran. On je komentarisao i nejednake procente izvršenja budžeta na pojedinim stavkama, a posebno se osvrnuo na budžetska izdvajanja za medije u iznosu od 20 miliona dinara i postavio pitanje zašto opoziciji, koja takođe kao grupa poreskih obveznika učestvuje u finansiranju medija, nije dat „ni jedan minut televizijskog prostora na RTK“.  

Povod za rebalans budžeta, kako je objasnio Ćosić, u najvećoj meri je posledica povećanja rashoda za Predškolsku ustanovu Nata Veljković, kao i direktne uplate republičkih organa investitorima.

Naime, iz gradskog budžeta, u koji se sada sliva i roditeljski dinar i sredstva iz Republike namenjena „Nati Veljković“, ovoj ustanovi će biti uplaćeno 52,9 miliona dinara na ime jedne zaostale zarade i isplate jubilarnih nagrada.

Takođe, iz budžetskih prihoda izbačeno je i 22 miliona dinara namenskog transfera za izgradnju ulice od Rode do Aerodromske, kao i 7 miliona za izgradnju saobraćajnice kod Savremenog doma, jer je ta sredstva Rrepublika uplatila direktno investitorima.

Planirani prihodi budžeta umanjeni su i za oko 170 miliona dinara, koliko je grad trebalo da prihoduje od prodaje još jedne parcele na starom aerodromu, jer na prvoj licitaciji nije bilo zainteresovanih. Nova će, kako najavljuje Ćosić, biti organizovana narednih dana.

S druge strane, sredstva u budžetu povećana su za oko 149 miliona na osnovu povećanja prihodnih stavki, pre svega od poreza na zarade za 60 miliona, poreza na samostalne delatnosti za 15 miliona i poreza na imovinu za 10 miliona dinara.

U konačnom skoru, budžet za 2017. godinu iznosiće 3,46 milijardi dinara, a za investicije i tekuće održavanje biće utrošena oko 1,1 milijarda, ili 31,84 odsto, što je gotovo dva puta više nego što je iz prošlogodišnjeg budžeta bilo izdvojeno za investicije.

 

Za prvih devet meseci gradski budžet prihodovao je oko 2,6 milijardi dinara, što je 67,8 odsto planiranih budžetskih prihoda u ovoj godini. Prema usvojenom rebalansu, budžetski prihodi u 2017. godini iznosiće  oko 3,46 milijardi dinara, što je u odnosu na prethodni rebalans umanjenje za oko 50 miliona dinara, ali u odnosu na prvobitni budžetski plan uvećanje za  oko 32 miliona Odbornici gradske Skupštine usvojili su danas izveštaj o izvršenju javnih finansija za prvih devet meseci ove godine, kao i drugi po redu rebalans ovogodišnjeg budžeta. Obe ove tačke obrazložio je Miroljub Ćosić, pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj i investicije. On…

Review Overview

Rejting korisnika 0.53 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Formiran Lokalni odbor Saveza za Srbiju u Kruševcu

Potpisom na tekst Sporazuma koji su stavili predstavnici Srpskog pokreta Dveri, Levice Srbije, Narodne stranke, Demokratske stranke i Udruženih sindikata ...

Zbog glasova dvojice penzionera novi izbori u Samostalnom sindikatu

Kandidati za predsednika kruševačkog Veća Saveza Samostalnih sindikata do 23. novembra podnose prijave, a o tome ko će to biti ...

Predavanje za srednjoškolce o posledicama saobraćajnih nezgoda

U okviru Programa za unapređenje bezbednosti saobraćaja grada Kruševca, u Prvoj tehničkoj školi organizovano je predavanje na temu “Posledice saobraćajnih ...

Potrošene vakcine protiv sezonskog gripa

Zbog velikog interesovanja građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, za nepunih mesec dana utrošene su skoro sve doze vakcina koje ...

Nastavlja se sa infrastrukturnim radovima

Od početka godine rekonstruisano je oko 20 kilometara lokalnih puteva i ulica, a izgrađena su i tri nova kružna toka. ...