Skupština o budžetu – za pola godine ostvareno 42 odsto planiranih prihoda

Postavljeno: 01.09.2018

Odbornici Skupštine Grada usvojili su za nepuna tri sata 46 tačaka, 30 redovnih i 16 stavljenih na dnevni red po hitnom postupku

Na današnjoj sednici Skupštine Grada polemiku su, očekivano, izazvale tačke o izvršenju budžeta i polugodišnjim izveštajima o radu javnih preduzeća, dok je preostalih četrdesetak, takodje očekivano, usvojeno bez ikakve rasprave. Za prihvatanje pojedinih kadrovskih te više imovinsko pravih i urbanističkih rešenja odbornicima je bilo potrebno onoliko vremena koliko je predsedavajućem Skupštine trebalo da pročita naziv tačke dnevnog reda, u proseku po minut po tački o kojoj se „raspravlja“.

U Izveštaju o izvršenju Odluke o budžetu za period januar – jun navedeno je da su budžetski prihodi za prvih šest meseci iznosili nešto više od 1,48 milijardi dinara, što je 41,55 odsto budžetskih sredstava planiranih za 2018-tu. Za isti vremenski period ostvareni su rashodi u od oko 1,25 milijardi dinara, odnosno 36,62 odsto od planiranih za tekuću budžetsku godinu.

– Zadovoljni smo kao Grad sa onim što smo ostvarili za prvih šest meseci, likvidni smo, nemamo dugovanja, skinuli smo stare kreditne obaveze, sve obaveze izmirujemo strogo na vreme, prema Zakonu o plaćanju – rekao je, obraćajući se odbornicima, pomoćnik gradonačelnika za privredu Miroljub Ćosić. Preneti prihodi u posmatranom periodu iznose 102 miliona, izvorni oko 369 miliona, ustupljeni prihodi 668 miliona, transferna sredstva 240 miliona, nenamenski transfer je ostvaren u iznosu od oko 194 miliona, a bilo je i oko 10,5 miliona dinara donacija.

– Rashodi za period januar – jun 2018. izvršeni su u iznosu od 1,25 milijardi ili 36,62 odsto. Do uštede u planiranim rashodima došlo je kod javne rasvete za 36 odsto, kod saobraćajne infrastrukture za 92 odsto te kod održavanja saobraćajne infrastrukture 20 odsto jer je  za deo investicionih radova plan bio da radimo iz sopstvenih sredstva, ali je u medjuvremenu deo sredstva stigao od Republike – objasnio je Ćosić.

Nejednaka raspodela po pozicijama osnovna je primedba koju je na šestomesečno izvršenje budžeta izneo odbornik Demokratske stranke, Milomir Marinković, koji uz dvoje stranačkih kolega čini opoziciju medju 70 odbornika u Skupštini Grada.

– Uočio sam da na pojedinim pozicijama nije utrošen ni dinar, dok je na nekim budžet probijen. Šta su uopšte opšte ostale usluge, za koje je potrošeno 240 miliona odnosno 45 odsto ostvarenih sredstava, što je iznad proseka,  dok su izdvajanja za poljoprivredu oko 5 miliona dinara ili svega 13 odsto – naveo je on.

Kazao je i da su ulaganja u pojedine kapitalne projekte u prvih šest meseci iznosilo nula odsto, dok se pojedini projekti, poput regulacije reke Rasine, u izveštaju uopšte ne pominju. Marinković je vladajućoj koaliciji zamerio i to što je 16 tačaka na dnevni red stavila po hitnom postupku, kazavši da o njima neće moći da diskutuje jer nije imao priliku da se pripremi.  

Pomoćnik gradonačelnice za privredu Miroljub Ćosić je, odgovorajući kazao da se i Gradska uprava bori protiv nejednake raspodele sa pojedinih pozicija objasnivši to time da mnogi budžetski korisnici „spavaju“ odnosno ne dostavljaju predloge projekata ili potrebnu dokumentaciju na vreme. Objasnio je i da je pojedine programe, poput programa zapošljavanja, u prvoj polovini godine sprovodila NSZ, a da ih je tada preuzela Gradska uprava, da je isplaćeno 10 miliona dinara, a da za jo 13 miliona čekaju da im oni koji su dobili sredstva dostave potrebnu dokumentaciju.

Povodom reegilacije Rasine kazao je da najpre treba rešiti otpadne vode nizvodno od brane pa do mesta gde bi bilo kupalište dodavši da je Direkcija za urbanizam uradila projekat za sportsko rekreativni kompleks na Rasini, a ne samo za kupalište.

Predsednik Skupštine, Živojin Miloradović, je povom primedbe o ubacivanju tačaka po hitnom postupku, kazao da je to učinjeno na predlog Gradskog veća, te da je reč o devet urbanističkih rešenja koja su ranije bila na javnim rasparavama, o tri otklanjanja tehničkih detalja u ranijim odlukama te tri rešenja iz imovinsko pravne oblasti, odnosno da nije potrebno neko posebno vreme za pripremu za te tačke.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Predrag Vukićević konstatovao je da to što je budžet zabeležio suficit govori da se posluje pozitivno, odgovorno, da se vodi računa o tome gde se i kako novac koristi. Napomenuo je da u Kruševcu trenutno velike svetske kompanije poput Henkela, Kuper tajera, Kromberg Šuberta traže radnike te da je u Kruševcu nazposlenost pala na oko deset odsto.

Tokom razmatranja izveštaja o poslovanju javnih preduzeća za prvih šest meseci odbornice i odbornici vladajuće koalicije pohvalno su govorili o radu JKP Kruševac, Vodovoda,  Poslovnog centra i Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje.

Odbornik DS-a Milomir Marinković je primetio da niko od njih nije govorio o Gradskoj toplani, konstatujući da je to preduzeće u lošoj finansijsoj situaciji. On je zatražio smenu poslovodstva.

Da Toplana od 2012. godine nije povećavala cene, da je imala velika dugovanja iz prethodnog perioda te da je u medjuvremenu zaustavila obračun po potrošnji koji bi sugradjanima bio skup, a što je njoj dodatno otežalo finansijsku situaciju kazao je direktor Toplane, Dragan Azedjković.

– Zato je prihod Toplane sada 150 miliona manji. Osim toga stepen korisnosti opreme je 62 odsto, 60 dana smo radili sa jednim kotlom, imali smo 54 miliona amortizacije i uz sve probleme se trudimo da grejemo grad – podsetio je Azdejković dodavši da niti su niti će tražiti pomoć Grada već će sami rešavati probleme.

Odbornici su na današnjoj sednici za još godnu dana produžili mandat Violeti Kaplarević vd direktorki Kulturnog centra Kruševac te usvojili više urbanističkih i imovinsko pravnih rešenja.

Ostale vesti

back-to-top