Škola u Jasici od sledeće grejne sezone prelazi na gas

Postavljeno: 24.03.2022

Osnovna škola „Stanislav Binički“ na leto počinje sa zamenom kotla za grejanje. Do sada je prostorije ove škole od oko 2800 kvadrata grejao kotao na lož ulje star više od 15 godina, te je procenjeno da će prelazak na gas doprineti efikasnijem i boljem grejanju i znatnoj uštedi energije. Školu trenutno pohađa 329 učenika, a zapošljava 59 radnika

Kako navodi direktor škole, Ivan Pelajić, do sada je dosta učinjeno na unapređenju energetske efikasnosti škole.

-Zamenjena je stolarija u više navrata. Kroz MEEMP projekat ambasade Švajcarske je zamenjena stolarija na sali i svetlarnici na hodnicima i stepeništima. Stavljena je aluminijumska stolarija i do sada je primetno da se lakše diže temperatura u školi i da se brže zagrevaju prostorije – rekao je Pelajić za KruševacGrad.

Prelaskom na gas, navodi on, nadaju se dodatnim beneficijama. Reč je o zgradi koja je sazidana 1961. godine, dok je drugi deo škole dozidan osamdesetih godina. Gorionik koji se nalazi na kotlu koji trenutno greje školu je iz 1976. godine, dok je kotao zamenjen 2007. godine.

-Prošle godine rađen nam je gorionik na ovom kotlu koji sada posedujemo i pričali smo o novim kotlovima na gas, pa su nam spomenuti takozvani kondenzacioni kotlovi čija je iskoristivost oko 130 posto. Procene su da bi ušteda mogla da bude za trećinu kada postavimo taj novi kotao na gas – dodaje on.

Direktor Pelajić smatra da je investicija u novi kotao opravdana, jer je škola, kako navodi, ogroman potrošač.

-Grejemo 2800 kvadrata, sa ovom cenom nafte investicija svakako jeste opravdana. Sa novim kotlom smanjuje se račun koji bi trebalo da dođe u narednim godinama. Kalkulacije procenjuju da će kroz nekoliko godina ova investicija biti potpuno vraćena – govori on.

Ugovor za zamenu kotla u OŠ „Stanislav Binički“ u Jasici potipisala je nedavno gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Prema podacima sa sajta Gradske uprave vrednost projekta je oko 9,7 miliona dinara. Ministarstvo životne sredine učestvuje sa 5 i po miliona, a Grad Kruševac sa skoro 4,2 miliona dinara.

S.M.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top