Sezona alergija: Porast polenovih zrna trava, lipe i koprive

Postavljeno: 29.05.2024

Prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, trenutnu tendenciju porasta pokazuju polenova zrna trava, lipe i koprive. Za sada nijedan alergeni polen ne prelazi maksimalno dozvoljene granice, ali se ipak osetljivim osobama savetuje oprez

Završava se sezona cvetanja drveća, ali je počela sezona trava koja će trajati od maja do jula. Treća sezona alergena koja obuhvata cvetanje korova počinje početkom juna.

Trenutno, tendenciju porasta pokazuju polenova zrna trava, lipe i koprive i za sada nijedan alergeni polen ne prelazi maksimalno dozvoljene granice – kaže Jasmina Kitanović, specijalistkinja biosanitarne tehnike iz Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

Osetljive osobe treba da se pridržavaju saveta lekara sve dok traje sezona cvetanja.

– Kako bi se zaštitile od alergena, osetljive osobe ne treba da šetaju u ranim jutarnjim časovima, niti da otvaraju prozore od stana i automobila. U šetnju treba ići posle kiše ili u večernjim časovima, treba koristiti klime sa filterima koje ne uvlače polen, a po ulasku u stan tuširati se i oprati kosu kako bi se polen uklonio – savetuje naša sagovornica.

Sezonu merenja alergena Zavod za javno zdravlje uvek započinje početkom februara, a završava poslednjih dana oktobra.

Foto: freepik.com

N. L.

Ostale vesti

back-to-top