Šetnja kroz „Tamni prelaz“

Postavljeno: 21.04.2023

Danas će od 13 časova u Umetničkoj galeriji biti organizovano stručno vođenje i razgovor sa umetnicom Danielom Fulgosi povodom njene izložbe „Tamni prelaz“ . Ovom prilikom biće predstavljen i katalog izložbe, koja obuhvata crteže i kolaže nastale u poslednjih desetak godina, kao serije radova ili kao samostalni, od onih pod nazivom Tiranin tiraninu, Šapat iz 2014. sve do najnovijih Mogućnost pričanja i Mogućnost nepričanja, ili rada Egzotika iz 2023.

Svedenim sredstvima, crtež olovkom, ugljenom, korišćenjem materijala različitog porekla, kao i njegovim kombinovanjem sa crtežom Daniela Fulgosi definisala je sopstveni poredak u kome iza naizgled razigranosti i lakoće stvaranja, stoji promišljenost svakog poteza i pažljiv odabir svih segmenata crteža i kolaža kao refleksija ličnih iskustava i razumevanja stvarnosti.

…Nastajali kao sublimacija utisaka ili događaja ti svojevrsni zapisi kroz nizanje radova ili delova koji čine jedan rad čine se kao otvorena mogućnost za promišljanje određene pojave i potencijala njenog uobličavanja i prenošenja, koja ne uslovljava jednom istinom nego je pre podsticaj za propitivanje stvarnosti. Daniela Fulgosi predočava stanja bespomoćnosti, melanholije, posledice ljudskih postupaka i društvenih procesa, problematizuje sećanje/prošlost, preispituje prolaznost, kao lične i univerzalne kategorije, kroz koje se, ipak, provlači nada. Otuda ti zapisi konstruisani u nove sisteme, uspostavljaju dugačije relacije, plediraju za iskrenost, čestitost, poverenje, empatiju, skoro zaboravljene pojmove u savremenom svetu, svedoče o posvećenosti, doslednosti, veri u plemenitost i postojanje nade. (Biljana Grković, iz teksta kataloga)

O autorki


Daniela Fulgosi je rođena 1967. u Zemunu. Bavi se crtežom, grafikom, kolažima i umetničkim knjigama. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1992, gde je završila i postdiplomske studije 1995. Član je ULUS-a od 1992. Priredila je 28 samostalnih izložbi i učestvovala je na preko 280 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, od 1990. Za svoj umetnički rad dobila je 14 nagrada za grafiku, crtež i umetničke knjige. Radovi joj se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Galerije savremene umetnosti u Nišu, Wiener Art kolekcije, različitih ustanova kulture i obrazovanja, kao i u privatnim kolekcijama. Živi u Beogradu i radi kao redovan profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je takođe bila i dekanica.

Fotografije: Ivan Tasić

Ostale vesti

back-to-top