Seoski vodovodi prelaze u vlasništvo Grada

Postavljeno: 01.04.2019

Odlukom o gradskom vodovodu i kanalizaciji koja je usvojena na poslednjoj sednici kruševačkog parlamenta, obuhvaćeno je i poglavlje o načinu preuzimanja na korišćenje i upravljanje seoskim vodovodima od strane JKP “Vodovod – Kruševac”. Reč je vodovodima u Ribarskoj regiji koji se snabdevaju iz lokalnih izvorišta, a koji će od sada će biti u vlasništvu Grada Kruševca

Prema rečima Slađana Majstorovića, direktora ekonomskog sektora u JKP “Vodovod- Kruševac”,  odluka koja se odnosi na preuzimanje seoskih vodovoda je zakonska obaveza, kako bi stanovništvo svih naseljenih mesta na teritoriji Grada Kruševca imalo ispravnu vodu za piće iz sistema koji se održava u funkcinonalnom i ispravnom stanju.

Majstorović je podsetio da je prethodna Odluka o gradskom vodovodu i kanalizaciji  doneta 2010. godine, da su se u međuvremenu zakoni više puta menjali, te da je iz tog razloga došlo  i određenih izmena kojima je obuhvaćeno i poglavlje koje se odnosi na preuzimanje seoskih vodovoda.

– Prema Zakonu o komunalnoj delatnosti jedino lokalna samouprava može da vrši isporuku vode za piće na celoj teritoriji opštine. Lokalni vodovodi  kojima su do sada rukovodile mesne zajednice od sada će biti u vlasništvu Grada, a da bi Vodovod preuzeo sistem potrebno je da se ispune zakonom propisani tehnički uslovi – kaže Majstorović.

Odlukom su, kako je objasnio, definisane obaveze Grada i Vodovoda vezano za preuzimanje seoskih vodovoda, gde će Grad morati da obezbedio deo finansijskih sredstava kako bi se  sistem dovedeo u fazu normalnog funkcionisanja.

– Potrebno je, između ostalog, sanirani izvorišta koja su u većini tih sela devastirana, urediti distributivni sistem (cevovode)… Trenutno su u toku analize gde šta treba uraditi i tek onda kada sistem dovedemo u fazu normalnog funkcinisanja i kada Zavod za javno zdravlje utvrdi da je voda ispravna za piće, i bakteriološki i hemijski, možemo da preuzmemo te seoske vodovode – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, ekipe Vodovoda su već na terenu i trenutno oblilaze Ribarsku regiju, konkretno, sela Ribare, zaseok Vitača, Malo Krušince, Rosica, Zubovac i Grevci.

– Od oko 650 domaćinstava, korisnika seoskih vodovoda u Ribarskoj regiji, obradili smo blizu 600. Napravljen je tehnički zapisnik, geodetski su snimljeni i ucrtani svi priključci, a takođe je snimljena i sekundarna mreža i rezervoari. Nakon sanacije kvarova, sledi potpisivanje ugovora između Vodovoda i Grada i nadamo se da ćemo do kraja ove godine preuzeti upravljanje nad seoskim vodovodima u ovoj regiji – kaže Majstorović, dodajući da se za sada nisu stvorili uslovi za preuzimanje seoskih  vodovoda u Velikom Šiljegovcu i Kaoniku, ali da se nada da će u dogledno vreme i u ovim naseljenim  mesta Vodovod preuzeti upravljanje.

Inače, sa centralnog  sistema izvorišta jezera Ćelije, zdravom pijaćom vodom trenutno se snabdeva blizu  90 odsto stanovnika na teritoriji Grada Kruševca. U toku je izvođenje radova na proširenju vodovodnih sistema u 14 seoskih naselja koja će u naredne dve godine dobiti zdravu pijaću vodu sa sistema jezera Ćelije. Nakon završetka radova u tim naseljenim mestima i preuzimanja seoskih vodovoda u Ribarskoj regiji, zdravu pijaću vodu imaće 101 naseljeno mesto, koliko ih je ukupno  na području Grada Kruševca.

Ostale vesti

back-to-top