Selo Veliko Grkljane dobilo gradsku vodu

Postavljeno: 08.10.2020

Meštani Velikog Grkljana od danas će se vodom za piće snabdevati sa akumulacije “Ćelije”. Investicija je vredna oko 18, 5 miliona dinara, a ovo je 67. od ukupno 101 naseljenog mesta  na području grada Kruševca koje je dobilo zdravu pijaću vodu

Gradonačelnica Jasmina Palurović koja je simbolično sa česme u porti crkve Svetog Agatonika u Velikog Grkljanu popila prvu čašu vode, kazala je da je Grad ispunio obećanje koje je dao prošle godine i obezbedio zdravu pijaću vodu za meštane tog sela, te da plan da u naredne dve do tri godine skoro sva naseljena mesta na području grada Kruševca dobiju zdravu pijaću vodu.

– Vodu je danas dobilo oko 120 domaćinstava, odnosno, 450 stanovnika, a za ovu investiciju Grad je izdvojio preko 10 miliona dinara, Vodovod oko 8,5 miliona. Ovde se neće statiti, nastavićemo sa radovima na širenju i izgradnji vodovodne mreže ka naseljenim mestima koja još nisu priključena na sistem Vodovoda- poručila je gradonačelnica. 

Vladimir Milosavljević, direktor kruševačkog Vodovoda, podsetio je da su meštani Velikog Grkljana tokom 2011.i 2012. godine započeli akciju izgradnje vodovodnog sistema, kada su izgradili veći deo sekundarne mreže kroz selo.

Akcija je nastavljena tek 2019. godine kada je taj posao preuzeo Vodovod i tokom prošle i ove godine završen je sistem vodosnabdevanja, izgrađena je crpna stanica, rezervoar, dva hidroforska postrojenja. Radilo se i na sistemu daljinskog upravljanja i nadzora koji je obuhvatio integraciju objekata na potezu crpna stanica- rezervoar Veliko Grkljane u postojeći sistem SKADA, odnosno, naš komandni centar, a što omogućava daljinsko automatsko upravljanje pumpama u crpnoj stanici Veliko Grkljane, odnosno, ujednačeno vodosnabdevanje potrošača u tom selu – kazao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, radovi na širenju vodovodne mreže nastaviće se bez obzira na pandemiju korona virusa, a gradskim i republičkim budžetom  opredeljena sredstva u iznosu o od 92 miliona dinara, iskoristiće se za izgradnju vodovodne mreže  u selima Velika Lomnica, Buci, Dvorane, Petina, Poljaci, Lovci i Zdravinje. Za narednu godinu u plan je izgradnja objekata i sistema u selima Konjuh, Ljubava, Komorane, Lazarevac i Globare.

Naredne dve godine na sistem vodosnabdevanja biće priključeno još 12 sela u kojima intenzivno traju radovi. Sa završetkom tih radova, zdravom pijaćom vodom sa sistema “Ćelije” biće pokriveno preko 93 odsto domaćinstava na teritoriji grada Kruševca – kazao je direktor Vodovoda.

Simbolično, gradska voda u Velikom Grkljanu  prvo je puštena iz česme u porti crkve Svetog Agatonika u tom selu, a u ime meštana Vodovodu i Gradu zahvalio se sveštenik Veroljub Blagojević, istakavši tom prilikom da je voda nasušna potreba, te da je ovo veliki i srećan dana meštane ovog naseljenog mesta.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top