Savindan zbog epidemije bez većih okupljanja, ali najbolji đaci u centru pažnje

Postavljeno: 27.01.2021

Obeležavanje školske slave, Svetog Save, u kruševačkim školama protiče u skadu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, bez uobičajenih priredbi, većih okupljanja i proslava

Podsećanje na značaj prvog srpskog prosvetitelja, međutim, ne izostaje. Škole su uglavnom organizovale uručivanje nagrada svojim najbolji đacima, uz sečenje slavskog kolača u prisutvu dela prosvetara.

U Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ direktor škole Borislav Radulac uručio je nagrade Grada Kruševca i škole svetosavskom đaku Pavlu Ivanoviću, dok je škola knjigama darivala najbolje đake odeljenja, kojih je u „Dositeju Obradoviću“ 36.

Slavski kolač je presečen uz prisustvo dela profesora, a ovogodišnji kolačar Bojan Marković kolačarstvo je predao Vladi Lukiću.
Dan Svetog Save kao slavu ustanove obeležava i kruševački Kulturni centar.

Podsetimo da je Sveti Sava bio prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik. Pre svega je bio utemeljivač srpske crkve, države i školstva.

Preminuo je 27. januara 1236. godine, a crkva je taj datum ustanovila kao praznik kojim se obeležava njegov život i delo.

Kao školska slava Savindan se obeležava od 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Nije praznovan od 1945. godine, kada je obeležavanje tog dana ukinut odlukom tadašnjih vlasti, do 1990. godine od kada je Sveti Sava ponovo proslavlja kao školska slava.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top