Savetovalište za obolele od karcinoma zabeležilo skoro 600 poseta 

Postavljeno: 30.09.2019

Savetovalište za pomoć obolelima od malignih bolesti, Narcis, imalo je tokom proteklih osam meseci skoro 600 poseta pacijenata koji su tražili savet, podršku i pomoć. U ovom periodu stručni tim Savetovališta bio je u kontaktu sa još oko hiljadu i po osoba, članova porodica obolelih od malignih bolesti. Ovo je samo deo rezultata predstavljen na godišnjicu rada Savetovališta, a saopšteno je i da će ono nastaviti da radi, iako je završen period u kome je imalo donatorsku podršku

– Postignuti rezultati potvrđuju da je Narcis opravdao svoje postojanje. Nakon pripremnog perioda, sa pacijentima smo počeli da radimo u februaru. Oni su za osam meseci Savetovalište za razne vidove pomoći posetili 586 puta, a računajući i članove njihovih porodica možemo reći da smo ostvarili kontakt sa još oko hiljadu i po ljudi – kazala je predsednica Udruženja zdravstvenih radnika nacionalne asocijacije Rasinskog okruga i koorodinatorka Savetovališta Narcis, Sandra Gogić.

Brojke govore da su se za pomoć više obraćale žene nego muškarci, čak tri puta. Pacijenti i članovi njihovih porodica najčešće su želeli razgovor sa psihologom – 163 puta te savet nutricioniste –  162 puta. Za pomoć fizijatra obratili su se 135 puta, dok je socijalni radnik u ostvarivanju različitih društvenih prava pomagao kroz devedesetak poseta. U još 32 termina korisnici su tražili uglavnom medicinske savete. Onima koji nisu mogli da dođu podrška je pružena i kroz skoro 200 telefonskih poziva, odnosno mejlova. 

Najvažnije od svega je da su pacijenti prepoznali Savetvlište kao mesto na kome mogu da nađu pomoć i podršku. Jedna od korisnica Milica Cvetković u Savetovalište je prvi put došla  nakon lečenja na onkološkom odeljenju.

– Dočekala me je njihova pozitivna energija, mislim da mi je ona pomogla koliko i terapija. Jednom nedeljno dolazim, Savetovalište je moja druga kuća, druga porodica. Hvala vam što postojite – kazala je ona.

Da su mu dolasci u Savetovalište veoma značajni potvrdio je i Zoran Petrović, koji je prošle godine operisan zbog karcinoma. 

– Mnogo su mi pomogli. Više puta sam dolazio na razgovore, ostanem po dva sata, izađem mnogo jači, daju mi snagi, volju, njihova ljubaznost i osmeh mnogo znače. Pomogli su mi da sredim papire za penziju, novčano su mi pomogli da platim izlazak na Komisiju – ispričao je on dodajući da bi Grad i država trebalo da pomognu ovakva Savetovališta jer je mnogo pacijenata poput njega. 

Dr ZoranGajić, onkolog, kazao je da upravo zbog toga ovakvo Savetovalište bilo potrebno jer se u okviru lečenja onkoloških pacijenata ukazuje zdravstvena pomoć, ali sve ostalo ostaje po strani jer lekari nemaju dodatno vreme koje bi na taj način posvetili pacijentima. 

– Sve to ostalo spada u kvalitet života, koji je u onkologiji toliko bitan koliko i trajanje života, a upravo se ovakvi projekti time bave – kazao je dr Gajić koji je, inače, član tima Savetovališta Narcis.

Savetovalište koje je osnovano u okviru Udruženja zdravstvenih radnika nacionalne asocijacije Rasinskog okruga, uz podršku Švajcarske vlade kroz projekat Swiss pro, nastavlja da radi i nakon završetka jednogodišnje donatorske podrške. Partneri u pokretanju Savetovališta su bili kruševačka opšta Bolnica i Društvo za borbu protiv raka, podružnica Kruševac. 

– Od početka smo tražili način da animiramo sve koji mogu da nam na bilo koji način pomognu. U saradnji sa brojnim partenrima organizovali smo niz humanih i humanitarnih akcija koje su, osim prikupljanja sredstava za funkcionisanje Savetovališta imale za cilj širenje priče o obolelima i njihovim potrebama. Organizovali smo skupove, tribine. Cilj je bio da animiramo širu društvenu zajednicu i ubedimo je da je neophodno da postoji jedan ovakav centar i verujem da smo u tome uspeli. Lokalna samoprava, privrednici, građani stoje uz nas i  Savetovalište nastavlja rad – kazala je ona.

Da je upravo ovo početni korak za razmišljanje o tome kako bi jednog dana rad ovakvog Savetovališta mogao da se uključi u zdravstveni sistem kazala je saradnica za socijalno uključivanje Swiss pro programa, Nataša Ivanović. Ona je podsetila da je projekat Savetovalište Narcis bio najbolji na prošlogodišnjem konkursu koji je Swiss pro program imao za civilni sektor, odnosno za ranjive grupe u lokalnoj zajednici. 

Inače, u radu Savetovališta su angažovani onkolog, psiholog, fizijatar i fizioterapeut, socijani radnik, nutricionista, medicinska sestra. Četvoro mladih stručnjaka iskustvo je sticalo kroz mentorske radionice sa kolegama iz kruševačke Opšte bolnice, a potom u radu sa korisnicima. Sve usluge su besplatne. Pacijenti i članovi njihovih porodica mogu da se jave svakog radnog dana od 13 do 17 časova, a plan je da se uvede praksa da se ponedeljkom ide u kućne posete, koje bi bile značajne pogotovu za pacijente iz udaljenih sela i iz ostalih opština Rasinskog okruga. Prostorije Savetovališta nalaze se na odeljenju dnevne bolnice za hemoterapiju, a pacijenti se mogu obratiti i na broj 037/350 – 6000 te mejlom [email protected]

J.B. 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top