Savet za štampu povodom pisanju pojedinih medija o slučaju Monike Karimanović: “Narušavanje dostojanstva žrtve”

Postavljeno: 03.01.2020

Savet za štampu uputio je nakon pronalaska otete devojčice Monike Karimanović, saopštenje u kome apeluje na sve novinare i urednike štampanih i onlajn medija da prestanu da narušavaju privatnost i dostojanstvo Monike Karimanović i njene porodice. Neetično ponašanje medija u ovom slučaju, navodi se u saopštenju, kulminiralo je objavljivanjem fotografija devojčice u sanitetskom vozilu, kao i iznošenjem detalja o njenom zdravstvenom stanju i povredama

„Po Kodeksu novinara Srbije, novinar je obavezan da poštuje privatnost, dostojanstvo i intergitet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina. Novinar mora da bude svestan moći medija i težine mogućih posledica na žrtvu, ali i počinioca, te ne bi smeo da prenosi podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve – čak i ukoliko ih dobije od nadležnih državnih organa, u ovom slučaju od lekara i policije“ navodi se u saopštenju.

U obraćanju Saveta za štamšpu navodi se i da je identitet devojčice, nažalost, morao da bude otkriven kada je počela potraga za njom, ali da je u trenutku kada je pronađena, prestala je potreba za tim i da više nema nikakvog opravdanja za izveštavanje o njenoj i privatnosti njene porodice. 

„Uz sve što su već preživeli, oni će do kraja života morati da se suočavaju s posledicama onoga što je već objavljeno u medjima. Zbog toga molimo medije da imaju u vidu budućnost ovog deteta, da pokažu bar malo iskrene empatije za nju i njenu porodicu i da sebi ne dozvole da je zarad tiraža ili „klikova“ dodatno traumatizuju“, zaključuje se u saopštenju Upravnog odbora Saveta koji čine  predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Ostale vesti

back-to-top