Savet stručnjaka: Kada treba obaviti setvu kukuruza?

Postavljeno: 11.05.2022

U aprilu nije bilo dovoljno padavina i pošto su temperature vazduha  bile niže od proseka, te zemljište hladnije, tek krajem meseca su se stekli povoljni uslovi za setvu kukuruza kažu iz Poljoprivredno savetodavne stručne službe.  To što je setva obavljena uglavnom van optimalnog roka, nije neki veliki zaostatak jer su se tada stvorili optimalni uslovi za kvalitetnu predsetvenu pripremu zemljišta i kvalitetnu setvu.

-Veoma je bitno da od vremena setve do nicanja prođe malo vremena, od 7 – 10 dana, kako ne bi došlo do propadanja mladih ponika i smanjenog broja biljaka po hektaru. Kukuruz koji je posejan polovinom aprila ima 3- 4 lista, a posejan krajem aprila već niče. Sklop biljaka je dobar. U prvoj dekadi maja nije bilo padavilna što je nepovoljno za posejani usev kukuruza. Površinski sloj zemljišta je isušen, ali dubinske vlage ima, tako da će se kukuruz boriti protiv suše formiranjem dubljeg korenovog sistema-kaže Radojka Nikolić, savetodavac za ratarstvo iz ove Poljiprivredno savetodavne stručne službe.

U Rasinskom okrugu kukuruz je zasejan na oko 40.000 hektara, a proizvođači koji planiraju prihranjivanje azotnim đubrivima potrebno je da to urade pred kišu kako bi se đubriva što pre rastvorila i prešla u zonu korena i kako bi gubici od isparavanja bili manji.

-Proizvođačima koji nisu posejali kukuruz preporuka je da seju hibride kraće vegetacije FAO 300 i 400 grupe zrenja , koji će im obezbediti siguran prinos.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top