Saučešće ministra Momirovića zbog pogibije radnika iz Turske

Postavljeno: 27.08.2021

Saučešće porodici i ambasadoru Turske zbog pogibije radnika, turskog državljanina, na gradilištu Moravskog koridora, izjavio je ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović:

– Izjavljujem u svoje lično ime, u ime Ministarstva, u ime Vlade Srbije, saučešće porodici i ambasadoru Turske, zbog pogibije radnika na gradilištu Moravskog koridora.

On je to učinio kada su ga novinari upitali o tom događaju, a nakon što je danas u Kruševcu učestvovao u potpisivanju Ugovora za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, portal KruševacGrad danas je dobio odgovore u vezi sa pogibijom turskog državljanina E.C na pomenutom gradilištu, u kojima je navedeno da je on nastradao prilikom pokušaja utovara agregata za struju na prikolicu šlepera te da je inspekciji nadzor počeo odmah nakon što je policija iz Ćićevca prijavila nadležnoj inspekciji povredu na radu.

-Zbog neposredne opasnosti po život i zdravlje zaposlenih, inspektor rada je na licu mesta izrekao usmenim rešenjem zabranu rada na utovaru agregata za struju na prikolicu kamiona šlepera, a koja traje  dok traju okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenih – navedeno je u odgovorima pomenutog Ministarstva.

Do sada je utvrdjeno da je smrtno stradali E.C. imao urednu prijavu boravka u Srbiji i radnu dozvolu, bio je u radnom odnosu na određeno vreme i prijavljen na obavezno socijalno osiguranje. Inspektor rada će u daljem postupku, kako je navedeno, na osnovu utvrdjenog činjeničnog stanja, preduzeti odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti.

Ministar Momirović je medijima kazao da njegova dosadašnja iskustva u saradnji sa konzorcijumom „Behtel – Enka“ govore da ta kompanija mnogo pažnje pridaje zaštiti na radu, da ovakvi tragični događaji mogu, na žalost da se dese, na žalost, te da će nadležni organi utvrditi okolnosti  pod kojima se to dogodilo.

On je naveo i da treba imati u vidu da u Srbiji trenutno ima 80 hiljada aktivnih gradilišta, da je ove godine izdato 11 hiljada gradjevinskih dozvola, za 22 odsto više nego prošle godine, odnosno da je obim investicija veliki.

„Teško je očekivati da se ne desi neki tragičan događaj, na žalo desio se, na sreću takvi dogadjai su ipak retki“ kazao je on.

Za sada se, povodom nesreće nisu oglasili izvođač radova, konzorcijum „Behtel – Enka“, investitor Koridori Srbije, ni policija.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top