Sastanak na nivou Okruga sa ministarkom Čomić – osluškivanje lokalnih potreba

Postavljeno: 02.06.2021

U okviru obilaska upravnih okruga u Srbiji, Kruševac je danas posetila ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić. Smanjenje diskriminacije, uspostavljanje dijaloga u razvoju zemlje, poboljšanje položaja žena i muškaraca, Roma i drugih nacionalnih manjina neki su od ciljeva njene posete

Ministarka Gordana Čomić do sada je obišla 18 okruga u Srbiji, a glavni cilj obilazaka jeste primena Zakona o planskom sistemu kako bi se promenile ocene u izveštajima Evropske komisije u kojima se navodi da Srbija ima odlične propise, ali da se oni jako slabo primenjuju.

– Pošto se propisi primenjuju na lokalnom nivou, došli smo da kažemo da je Ministarstvo alat za sve ono što vam nedostaje kako bi zakoni zaista bili primenjeni. Tu mislimo na zakone iz naše nadležnosti koji se tiču ljudskih i manjinskih prava, ali i druge zakone vezane za održivi razvoj, jer želimo da pred Vladu iznesemo šta je to što lokalne samouprave u Srbiji smatraju da treba da se desi do 2030. godine kako bi njihov grad i okrug izgledali onako kako oni žele – kazala je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Ona je istakla da je želja Ministarstva da strategiju razvoja Srbije do 2030. godine naprave ljudi sa lokalnog nivoa.

– To je cilj, a na jesen idemo u drugi krug obilazaka svih okruga, da pitamo da li radimo dobro i da li obavljamo zadatke koje na ovakvim sastancima dobijamo – dodala je ona.

Da je grad Kruševac puno toga uradio kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, istakla je gradonačelnica Jasmina Palurović naglasivši da je Kruševac još 2014. godine godine potpisao Povelju o rodnoj ravnopravnosti.

– Mi smo imali dosta projekata i nagrada na ovu temu, poslednja je nagrada Ministarstva lokalne uprave i državne samouprave koju smo dobili kao lokalna samouprava koja je anti – diskriminišuća sredina, a novac koji smo dobili upotrebićemo za sređivanje Romskog nacionalnog centra – rekla je ona.

Palurovićka je napomenula da u lokalnom parlamentu ima 40 odsto ženate da u njemu predstavnike imaju pripadnici romske nacionalne manjine.

– Nadam se da će ovakvi i budući sastanci biti na korist kako lokalnim samoupravama tako i organizacijima civilnog društva i svima koji su zainteresovani za društveni dijalog – dodala je ona.

Danšnjem sastanku prisustvovali su predstavnici svih opština Rasinskog okruga kao i predstavnici društvenih i drugih organizacija civilnog društva koje sa lokalnom samoupravom sarađuju po pitanjima rodne ravnopravnosti i diskriminacije manjinskog dela društva.

Inače, povodom posete ministarke Čomić, ispred zgrade Gradske uprave okupili su se aktivisti Srpske radikalne stranke koji su hteli da iskažu protest protiv, kako su naveli, „nakaradnog“ Zakona o istopolnim zajednicama, koji Gordana Čomić predlaže Skupštini.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top