“Samsara – zajednički tok” u Galeriji KCK

Postavljeno: 19.05.2021

Prva samostalna izložba litografija Sare Lazarević, mlade umetnice iz Jagodine, otvorena je danas u Galeriji Kulturnog centra. Ljubitelji umetnosti moći će da uživaju u radovima okupljenim pod nazivom “Samsara – zajednički tok” koji predstavljaju autobiografski stvaralački prikaz u kojem autorka analizira sećanja iz najranijeg detinjstva. Ta sećanja i emocije poput glavnih pečata određuju konstruisanje celokupnog bića

Sara Lazarević, bavi se univerzalnom temom, sećanjem na detinjstvo, koja je aktuelna u stvaralaštvu mnogih umetnika.

– Autorstvo je u mom slučaju proizvod različitih informacija, kao što su doživljaj ličnog okruženja, neki unutrašnji nukleus. Nije konkretna stvar koja je prethodila stvaralačkom procesu, nego su to stvari na kojima se radilo dugi niz godina kako bi to prethodno razmišljanje dobilo svoje mesto i došlo na taj nivo na koji sam ja želela da ono i dođe – kaže Sara Lazarević za portal KruševacGrad.

Ovo je njena prva samostalna izložba i kaže da su joj osećanja jako pomešana.

– Ogromno zadovoljstvo je tu, ali su mi osećanja pomešana. Ovo je lepa saradnja sa Kulturnim centrom u Kruševcu. Drago mi je da je došlo ovoliko ljudi, s obzirom na trenutnu situaciju. Tu su i moji dragi ljudi koji su mi bili podrška od samog početka studija – navodi ona.

Izložba “Samsara – zajednički tok”, je organizovana po konkursu za izlagačku sezonu u 2020, ali je sačekala 2021. godinu zbog epidemiološke situacije.

– Zanimljivo je da u prošloj sezoni nismo imali grafike, dali smo šansu svim autorima koji zbog specifične situacije u 2020. nisu uspeli da izlažu. Otvaranjem ove izložbe Kulturni centar je potvrdio da daje podršku mladim likovnim stvaraocima – kaže Marija Stojadinović, urednica programa u Kulturnom centru.

Stvaralački čin je ovde u funkciji kreiranja i obrade emotivih doživljaja, i stvara zajednički tok u svesti jedinke, ali i kolektivnog.

– Umetnost nas vodi do najdubljih misli, osećaja i blokada, a kada sećanja koja nosimo u sebi izvučemo na površinu, kreira se jedan novi tok. Svi mi koji smo ovde danas prisutni upravo kreiramo jedan novi tok – kaže ona.

“Dosledno poštovanje i usavršavanje tehnika i postupaka izvođenja litografskog lista zahteva puno prisustvo i pažnju, što podiže sposobnost kreativne koncentracije i ciljanog angažovanja umnih aktivnosti. Tehniku litografije koristi kako bi doprla do margina svesti i sadržaja koji opterećuju biće u odrastanju, a oslobađaju kroz kreativni izraz. Autorka se opredeljuje za litografiju, kako bi predstavila svakodnevicu, a svoje doživljaje kroz umetničku veštinu pretočila čak i u nematerijalno iskustvo”, stoji u katalogu izložbe koji je napisala Marija Stojadinović.

– Drago nam je što smo danas ugostili mladu umetnicu koja nam je prikazala jednu novu tehniku. Verujem da će ova izložba biti korisna našim mladim sugrađanima, ali i članovima našeg likovnog studija i da će ih podstaći na razmišljanje, te se možda i oni oprobaju u ovoj tehnici – ističe direktorka Kulturnog Centra, Violeta Kaplarević.

M.S.

O autorki

Sara Lazarević, rođena 1997. godine u Jagodini, je vizuelna umetnica. Osnovne (2019) i master (2020) akademske studije završila je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Po završetku master studija iste godine upisala je i doktorske akademske studije na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti. Izlagala je na više izložbi u državi i inostranstvu, dobitnica je nagrada, priznanja i stipendija.

Ostale vesti

back-to-top