Sad je trenutak da zaštitite zasade malina i kupina

Postavljeno: 20.03.2022

Preventivna zaštita maline i kupine u periodu mirovanja je neizostavna mera u cilju ostvarivanja visokog prinosa, kaže za KrupševacGrad Slađana Rilak, diplomirana inženjerk zaštite bilja iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Kruševcu. Hemijski tretman se sprovodi nakon rezidbe preparatima na bazi bakra

 Rezidba je važan deo zaštite jer se njome uklanjaju svi prošlogodišnji oštećeni izdanci kao i oni sa prisutnim simptomima bolesti, a to su najčešće ljubičasta pegavost izdanaka maline i kupine (Didimella applanata), purpurna pegavost kupine (Septocyta ruborum), te rđa izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis).  Slađana Rilak upozorava da se posebno obrati pažnja i na izdanke sa galama (gukama) koje su nastale usled prisustva malinine muve galice (Lasioptera rubi) ili malininog prstenara  (Agrilus auricholceus).

Sav orezani biljni materijal treba izneti iz zasada i uništiti jer se na taj način smanjuje infektivni potencijal prouzrokovača bolesti i smanjuje brojnost štetočina koje mogu da prezime – kaže Rilak.

Preporučuje proizvođačima da se prilikom vezivanja izdanaka, na jedan metar dužni špalira veže 4-6 zdravih izdanaka što obezbeđuje dobro provetravanje, a samim tim i manju šansu za infekcije.

Na području Rasinskog okruga zasadi maline i kupine se nalaze u fazi od mirovanja do fazeu kojoj glavni pupoljak počinje da raste, što zavisi od sortimenta, nadmorske visine i ekspozicije terena. Na višim nadmorskim visinama zasadi su uglavnom još u fazi mirovanja. U svakom slučaju, sad je pravi trenutak za hemijsku zaštitu.

Prema savetu naše sagovornice, hemijsko tretiranje potrebno je obaviti nekim od fungicida na bazi bakra: Nordox 75 WG (a.m. bakar- oksid) u koncentraciji 0,2 procenta ili Everest (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,4 procenta ili Cuprozin 35 WP (bakar-oksihlorid) u koncentaciji 0,35 procenata.

Bakarni fungicidi smanjiće infektivni potencijal prouzrokovača gljivičnih oboljenja ali i obaviti dezinfekciju nakon rezidbe.Uz bakarne preparate, preporuka je da se primeni i mineralno ulje Galmin u koncentraciji 2% u cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetočina – naglašava Slađana Rilak.

Tretman treba sprovoditi po suvom i mirnom vremenu u najtoplijem delu dana kada je temperatura vazduha iznad 5 stepeni Celzijusovih.

N.G.

Ostale vesti

back-to-top