Sa predstavljanja monografije mr Esada Popare, “Rosica – Rasadnik uspešnih ljudi”

Postavljeno: 10.07.2022

U punoj Beloj sali KCK održano je predstavljanje monografije mr Esada Popare “Rosica, Rasadnik uspešnih ljudi”. Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Bratislav Milovanović, emeritus profesor dr Ljubiša Mitrović, mr Novica S. Ranđelović i novinar Slavoljub Marković.

Monografija daje detaljnu istoriju sela Rosice, koje je smešteno podno Jastrepca, a u blizini Ribarske Banje, počev od prvog popisa stanovništva pa sve do 2021. godine, a pripremana je oko tri godine.

Reč o kapitalnom dokumentu, svojevrsnom vremeplovu koji daje sliku običaja, života i prošlosti jednog bajkovitog sela podno Jastrepca, gde su živeli i žive vredni, marljivi i pošteni ljudi.

U ovaj projekat uključeno je dvadesetak ljudi, koji su doprineli da se napiše kvalitetna hronika sela, koje je iznedrilo osam doktora nauka, dva doktoranda, 10 magistara i mastera, osam specijalista, odnosno 57 lica sa VSS i 30 sa VŠS, ali i druge brojne struke i profesije. Esad Popara je vredan i uspešan pedagog i veliki poznavalac istorije i kulture celog područja Ribarske Reke, odnosno Župe Zagrlata, i autor ove kvalitetne monografije, koja će biti ponos našega kraja i grada Kruševca u celini.

Prema rečima Esada Popare, selo Rosica je iznedrilo više od dve stotine uspešnih ljudi, koji su se dokazali u brojnim oblastima privrednog i društvenog života.

– Želeo sam da otrgnem od zaborava brojne ličnosti, koje su decenijama i vekovima pronosile slavu ne samo ovog kraja, nego i Kruševca i Srbije u celini. Oni ne smeju pasti u zaborav, već treba da ostanu uzor mlađim pokoljenjima, koji će nastaviti svojim putem, ali na tragu rezultata svojih predaka i srpske tradicije i kulture.

Rosica je 1834. godine imala 5 domova i 7 poreskih glava, najveći rast je doživela 1961. godine kada je imala 94 domova i 452 stanovnika, a sada se svela na samo 48 porodičnih domaćinstava i 129 stanovnika.

Emeritus prof. dr Ljubiša Mitrović detaljno je govorio o kulturi pamćenja u srpskom narodu, selu, koje rapidno propada u kontinuitetu od Drugog svetskog rata do sada. Istakao je da je autor Esada Popara napisao monografiju u skladu sa apelom akademika Radomira Lukića od pre 40 godina i po standardima metodologije struke i nauke.

 

Mr Novica S. Ranđelović pohvalno se izrazio o ovom autorskom delu mr Esada Popare, ističući da je upoznao Rosicu i Rosičane, prvo preko mr Rajka Milovanovića, sa kojim je uspešno sarađivao i koji je na njega ostavio izuzetan utisak, a sarađivao je i sa drugim ličnostima iz ovog podjastrebačkog sela. Posebno ističe prof. dr Batu Milovanovića, velikog stručnjaka i naučnika u oblastima elektronike i telekomunikacija, bivšeg dekana Elektronskog fakulteta i rukovodioca Univerziteta Singidunum u Nišu, ali i značajnog menadžera i biznismena.

Novinar Slavoljub Marković u svojoj recenziji je napisao da je “Knjiga Esada Popare svojevsrni leksikon tih ljudi, sa konciznim i profesionalnim biografijama, a ponekad i kratkim ili dužim vinjetama, poput onih u priči o nadaleko čuvenom Rosičaninu Vukašinu Vuletu Jevtiću, jednom od, kako sam autor s punim pravom kaže, “najpoznatijih interpretatora prave narodne pesme u Srbiji u prošlom veku”.

Marković kaže da u knjizi “čitamo zatim o izgradnji česme u selu, osnivanju zemljoradničkih zadruga i elektrifikaciji, izgradnji puta, seoskom groblju, kompaniji “Pogled”, manifestaciji “Vuletovi dani”, školstvu. Sve to uz mnogo faktografskih podataka, ali i ništa manje važnih fotografija, koje upotpunjuju priču i daju joj dodatnu životnost.

U kulturno umetničkom programu nastupili su vokalni solisti Esad i Srećko Popara, Milomir Bata Petrović i Dušan Duca Pejčić sa svojim orkestrom.

Tekst i foto: Živomir Milenković

 

Ostale vesti

back-to-top