Sa izložbe “60 dela iz zbirke Umetničke galerije“

Postavljeno: 24.06.2022

U Umetničkog galeriji otvorena je izložba „60 dela iz zbirke Umetničke galerije“, u okviru programa „Vidovdan 22“. Reč je o izložbi na kojoj je predstavljen izbor 60 dela 60 umetnika iz zbirke Umetničke galerije, zasnovan na hronološkom nizu, koji prati načine i uslove u kojima je zbirka nastajala.

-Ovih 60 dela simbolično ukazuje i treba da podseti na 60 godina postojanja Umetničke galerije koja je tokom tih šest decenija bila i samostalna i u sastavu Muzeja i da na izvestan način, spram prostora koji mi ovde imamo, napravimo jednu izložbu koja je presek zbirke i ukazuje najpre na delatnost Galerije i programski koncept, ali i na načine nabavke i pribavljanja dela za zbirku Galerije – rekla je na otvaranju izožbe, Biljana Grković, istoričarka umetnosti i autorka izložbe.

Sam izbor za postavku i izložbu koja se priređuje u jubilarnoj godini i insistiranje na praćenju hronološkog sleda nastanka dela, ukazuje i na izvesne umetničke pojave, pre svega, kao odraz individualnih umetničkih stvaralaštava, na promene u plastičkom jeziku slike, grafike, skulpture, crteža i izmene u pogledu samog umetničkog medija kao odraza duha vremena i okolnosti, obuhvatajući dela nastala od sredine 20. veka do kraja druge decenije 21. veka.

-Evo na primer, ova slika Jovana Bjelića i slika Vase Pomorišca su otkupljene od privatnih vlasnika u vreme i dok je Muzej u Kruševcu bio u osnivanju. Naravno, po odvajanju Galerije od Muzeja 1971. taj deo likovne umetnosti koji se odnosi na 20. vek pripao je zbirci Galerije. Redovni otkupi vremenom su postali neredovni kako se menjalo vreme, a jedan deo ušao je u zbirku putem poklona – objašnjava Grkovićka.

Izbor simboličkih 60 dela 60 umetnika iz zbirke Umetničke galerije, zasnovan na hronološkom nizu, koji prati načine i uslove u kojima je zbirka nastajala i predočava značaj pravovremenih otkupa i postojanja stalnog fonda za otkup u stvaranju zbirki, govori o odnosu ka likovnoj umetnosti, ukazuje na relevantna svedočanstava umetnosti prošlosti i važnost predstavljanja, prikupljanja, proučavanja, kao i podrške savremenoj umetnosti u stvaranju sadašnje kao i buduće baštine

Izložbu će ljubitelji umetnosti moći da pogledaju do 23. avgusta, a najvljena su i stručna vođenja kroz izložbu.

M.S.

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top