Rusko-ukrajinski rat: Građani zabrinuti, pretnja indirektna

Postavljeno: 25.02.2022

Poslednjih dana neposredno pred izbijanje sukoba između Rusije i Ukrajine sve više se pričalo o posledicama koje pomenuti konflikt može da ima za Evropu, Balkan i Srbiju u krajnjem slučaju. Kada se govori o indirektnim posledicama, tu se pre svega misli na promenu geopolitičke situacije u svetu, te porast cene energenata ili njihovu nestašicu. Šta o tome misle naši sugrađani, istraživali smo u anketi.

Neposredno ratno iskustvo devedesetih godina prošlog veka sa koji su se susreli stanovnici naše države, dodatno pojačava strepnju i brigu od izbijanja sukoba širih razmera.

-Samo onaj ko je bio u ratu zna o kakvoj patnji je reč. Ja sam sahranio veliki deo članova svoje porodice, neki su ostali sakati i nepokretni. Rat je zlo i nadam se da će i ovaj sukob uskoro biti rešen normalnim putem. Kada se bombarduje jedan grad, taj grad nije isti i ne vraća se u normalu narednih sto godina. Svako normalan je uplašen u ovoj situaciji – govori N.M (60).

Ljudi sa kojima smo razgovarali ne svrstavaju se ni uz koga. Složni su u stavu da su nam obe zemlje prijateljske, te se nadaju skorašnjem razrešenju sukoba.

-I jedna i druga zemlja su nam prijateljske. Mi smo na teškim mukama šta sada treba da se uradi. Posledice sukoba ćemo osetiti svakako, ali mislim da Rusiji ne treba nikako uvoditi sankcije, jer su oni nama pomogli u više navrata  – kaže Milija Ćirković.

Sa ovim stavom saglasan je Milorad Jovanović:

-Nisam upućen, kao što smatram da niko zapravo i ne zna potpuno pozadinu ovog sukoba. Ja mislim da će ovo uskoro da prestane i to bih voleo. Oba naroda su nam bliska jako.

Neki od sagovornika smatraju da Srbija treba, ukoliko je moguće, da zadrži potpuno neutralnu poziciju.

-Mi smo mala država i ne smemo da se mešamo i stajemo između dve sile, da nam se ne bi obilo o glavu. Čekam da vidim šta će političari domaći da kažu, ali smatram da ćemo posledice da osetimo svi makar kroz povećanje cena – objašnjava Dejan Zdravković.

-Ne znam šta da očekujem. Nadam se da će bar ova muka da nas zaobiđe –  navodi Tihomir Petrović.

-Obe zemlje su osudile kada je nas NATO bombardovao. Naša pozicija je zbog toga teža, voleo bih ako je moguće da budemo potpuno neutralni, ali plašim se da takav stav sada ne može da se zauzme – zaključuje Dejan Dobrijević.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top