Roman “Slobodna” – književni prvenac Martine Milosavljević

Postavljeno: 02.10.2018

“Kada se svetovi preklope, problemi postaju rešenje” – rečenica je koja prati naslov prvog romana mlade Kruševljanke, nedavno predstavljenog u Kulturnom centru. Uzbudljiva i višeslojna priča, smeštena u formu psihološkog trilera, vodi nas kroz misteriju paralelnih svetova sopstvenog uma i katarzi naših najdubljih strahova. “Slobodna” po oceni kritičara ima sve preduslove da “izroni” iz pretrpane literarne svakodnevice, i uznemiri pomalo otupeli čitalački prostor

Priču o izmišljenom gradu Halifluriji s početka dvadesetog veka i devojci Hani koja u njemu živi i njenoj vršnjakinji Loli, modernoj stanovnici današnjeg Beograda u čijem snu se plete stvarnost Haliflurije, Martina Milosavljević, kaže, nosi u sebi još od osnovne škole.

Priča i ona su se, dodaje, razvijale uporedo i kraj studija arhitekture bio je trenutak da se razdvoje i da se roman “Slobodna” oslobodi svoje autorke i započne sopstveni život. I započeo je kao izdanje “Nove poetike”, a čitaocima se predstavio u Martininom rodnom gradu, na promociji u kruševačkom Kulturnom centru.

“Autorka Martina Milosavljević se u svom romanu uhvatila u koštac sa veoma zahtevnom temom mistične igre stvarnosti i snova upakovavši je u dinamični psihološki triler, popularni žanr svetske književnosti zbog kojih čitaoci sve one koji se odvaže na ovakve priče šalju na prva mesta top lista pročitanih knjiga. Uhvatila se u koštac i napisala napeto, dinamično delo koje će neizvesnošću, misterioznošću i uzbudljivim obrtima zasigurno osvojiti srca čitalaca”, piše recenzentkinja Martininog romana, Jelena Dilber.

Da je Martina napravila “srećan izbor” kada je odabrala ovaj žanr slaže se i profesor književnosti i književni kritičar Vladica Radović koji je bio gost književne promocije romana “Slobodna”. Radović ocenjuje da je suština priče o Loli i Hani sukob svesti i podsvesti, te da je Martina pronašla originalno rešenje da taj sukob predstavi.

Ono što misli, doživljava i oseća Lola na javi, na neki način joj govori ono što živi i radi Hana u snu i na taj način one jedna drugu osvetljavaju kao u nekom ogledalu, a ono što Martina dobro zna da radi jeste da drži ključeve priče uvek na oku – kaže Radović povezujući talenat za arhitekturu romana sa Martininom profesijom arhitekte.  

Misterija i neizvesnost je potka koja nas drži zainteresovanim do kraja romana do konačne ideje o smislu života i autorkine poruke.To je ono što otkrivamo u igri stvarnosti i sna – navodi dalje Radović.

Osvrnuvši se na savremeni trenutak srpskog romana, Vladica Radović je ocenio da je u ogromnoj produkciji informacija koja karakteriše aktuelno vreme teško izboriti se za svoje mesto i poželeo Martini da nađe mesto u književnoj javnosti.

Sudeći po posećenosti književne večeri tokom koje je sala Kulturnog centra bila neuobičajeno puna, Martini neće nedostajati podrška na putu do čitalaca.  

Neće ni sudeći po recenziji Jelene Dilber kojoj se ponovo vraćamo, a u kojoj ona kaže:

“Detalji na koje nas autorka usmerava, koji nas poput krupnih kadrova filma uvode u život junakinja, čine da se i sami osećamo kao da smo deo priče… Ovaj roman zbivanja neće vas samo držati u konstantnom uzbuđenju i strepnji da su glavni likovi na stalnoj ivici propasti… Uz njega ćete doći i do nekih životnih istina – da je čvrsto povezana i snažna porodica osnova svake sreće, da ljude koji nas najviše zaslužuju obično primetimo poslednje, da ćemo tek kada zavolimo sebe postati nepobedivi za svaku životnu raskrsnicu ali i slobodni da ostvarimo sve što poželimo”.

Osim u razgovoru o romanu i odlomcima koje su mogli čuti u interpretaciji voditeljke Jelene Đorđević, posetioci književne večeri posvećene romanu “Slobodna” imali su zadovoljstvo da slušaju i muziku talentovane Ine Hinić, ali i da upoznaju nenametljivu i šarmantnu ličnost autorke koja će, verujemo, nastaviti da nas okupira svojim književnim nadahnućima.

Ostale vesti

back-to-top