Roman „Plod“, Nade Milosavljević, pred čitaocima

Postavljeno: 21.06.2022

Iako je godinama pisala i napisano čuvala, roman prvenac, „Plod“, sugrađanke Nade Milosavljević, tek sada se našao pred čitaocima. Da je uradila pravu stvar potvrdilo je i to što je Bela sala, u kojoj je knjiga predstavljena, bila puna.

Osim autorke na promociji su govorili Ljubodrag Obradović, u ime izdavača,  Udruženja pesnika Srbije „Poezija SRB“, recenzent romana prof. dr Milivoje R. Jovanović i lektorke, profesorke srpskog jezika i književnosti  Dušanka Milosavljević i Biljana Soleša.

Da je, svesna svog duga prema Božijem daru i talentu, Nada pisala i čuvala napisano, ali objavljivanje odlagala i ostavljala za neko drugo vreme, kad stasa njena mala porodica koja je uvek bila na prvom mestu, kad posvećenost mužu, sinu i kćeri dopusti promenu stvaralačkih prioriteta, rečeno je, između ostalog na promociji.  

Autorka je napomenula da zna šta je to biti roditelj, ali da isto tako zna i šta je to ne biti roditelj, a zatim izgovorila reči svoje komšinice Olge, za koje joj je, kako kaže, žao što ih nije unela u knjigu:

To što nisi rodila to ne umanjuje tvoju vrednost, ti si bre čovek, ličnost! – citirala je Milosavljevićka.

U romanu „Plod“ autorka je opisala najdublju žensku patnju, bol i želju za potomstvom.

– Najzanimljiviji deo ovog romana su likovi, o njima smo večeras najmanje pričali. To su ljudi ovog kraja, neki su dočarani kosovsko-resavskim dijalektom i tako postali najautentičniji. U likovima iz mog romana svako može da prepozna nekog svog ili sebe – dodala je ona.

Veruje da rađanje jeste najveća ljudska radost, ali da ljudsku dušu, najmanje čini rađanje.

– Svoju ljudskost dokazujemo svakodnevno i kroz bezbroj prizmi – rekla je Milosavljevićka i dodala da su likovi i mesta u romanu veoma poznati, ali da je radnja koja se dešava nova, zanimljiva te da na poslednjim stranicama dobija ubrzanje trilera sa srećnim krajem.


Autorka se ovom prilikom zahvalila i svojim nastavnicima iz osnovne i srednje škole, koji su prepoznali njen talenat, te joj zadali pisanje dnevnika kao obavezno čime su je još više motivisali za takav rad.

M. Simić

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top