Rock maraton – veče prvo: Radost visokog intenziteta

Postavljeno: 22.06.2024

Eto nama ponovo malo rokenrol radosti. Sinoć je u prepunom dvorištu kruševačke Umetničke galerije, uz milion stepeni temperature, ali i sjajnog raspoloženja, otvoreno novo izdanje prošle godine vaskrslog, a nekad tradicionalnog, Rock maratona. I opet na inicijativu Udruženja rock muzičara Kruševca, zahvaljujući čijoj upornosti ovdašnja publika još uvek može i uživo da uživa u nastupima najboljih lokalnih bendova.

Ove godine stiglo je i nekoliko pohvalnih noviteta – zbog velikog interesovanja kako izvođača tako i publike čitava manifestacija proširena je na dve večeri i po prvi put su uključena i respektabilna muzička imena iz Regiona.

Bilo je malo problema na tonskoj probi, čitav kvart ostao je na izvesno vreme bez struje, ali je nenadano brzo (obzirom na probleme sa strujom na gotovo čitavom Balkanu) sve vraćeno u normalu. Udruženje je na početku Maratona dodelilo nekoliko Zahvalnica institucijama (Gradska uprava, KPZ, Kulturni centar, Kafe Grizli, Kruška pab) i pojedincu (potpisnik ovih redova) na dugogodišnjem radu na promociji rokenrola u Kruševcu, nakon čega se kroz vrelu noć prolomio i britki hard zvuk legendarne postave Fucktor Reunion (nekad Fucktor 02). Moglo bi se reći da se baš osetilo da su u trenažnom procesu, jer sve deluje savršeno uigrano, baš onako kako su nas navikli svih ovih decenija inspirativnog druženja. Uz nekoliko velikih hitova (što starih, što onih načinjenih tek pre godinu-dve) nastup završavaju antologijskom renesansnom baladom „Kud plovi ovaj brod?“, koja je pre samo mesec dana doživela i svoje video izdanje.

Sledila je nenajavljena mlađahna postava Logička greška iz Beograda, koja je i pored određenih nedostataka pokazala da poseduje potencijal koji publiku može da pokrene na prvu.

Radiofoniks sačinjen od članova takođe višedecenijskog Blues rezervata, predvođen multitalentovanim profesorom, piscem i ribolovcem Vladicom Radojevićem, a pojačan sjajnim muzikologom Mlađom Todorovićem za klavijaturama i Milanom Kropfom na basu, na ovom trijumfalnom nastupu pokazao je da je trenutno jedan od najuzbudljivijih sastava na ex YU ritam & bluz sceni. Obzirom da je njihov novi album, sa koga su odsvirali nekoliko uzbudljivih songova, u fazi post-produkcije ostaje samo da sa nestrpljenjem sačekamo da čujemo kako oni zvuče i studijski upeglani.

Zatim na scenu stupaju ljubimci mlađe publike, pop rock postava Treća smena, koja je upravo pre nekoliko dana objavila svoj novi, drugi studijski album, napunjen velikom količinom zaraznih rifova i refrena. Ni horsko pevanje nije izostalo, a lider sastava Ivan Pelaić još jednom je profesorski pokazao kako se vlada scenom.

Za kraj i veseli novosadski bend u vrtoglavom usponu Nemi pesnik, koji je već svojim debi diskografskim ostvarenjem poharao sve regionalne top liste. Novi album samo što nije, a kruševačka publika imala je sjajnu priliku da u ovako intimnom prostoru vidi i čuje kako deluje vrhunska rock postava dece XXI veka, spremna da pohara svet talentom, inspiracijom i produktivnošću.

Večeras nas čeka nova avantura, drugi deo ove sjajne manifestacije, koja nam nudi još jednu porciju prvoklasnih imena, koja će nastupiti sledećim redom: Enum, Eleven, Eho Radar (sjajna postava iz Prijedora koja već ima zavidnu regionalnu popularnost), već sjajni Keni nije mrtav i legendarni Crveni karton koji će svojim nastupom i zatvoriti Maraton.

Koncert počinje u 20 sati na istom mestu – dvorištu Umetničke galerije.

I.St.R.

 

Ostale vesti

back-to-top