Ribnikarevi planinarski dani: Vrh Željina ispenjala i dvogodišnja Magdalena

Postavljeno: 21.11.2022

Planinarsko smučarsko društvo “Ljukten” iz Trstenika organizovalo je, po 48. put, tradicionalnu manifestaciju “Ribnikarevi planinarski dani”. Među 166 planinara koji su ove godine ispenjali vrh Rogavska čuka, bila je i dvogodišnja Magdalena koja je u ovu avanturu krenula sa roditeljima.

U čast Vladislava Ribnikara, po 48. put organizovana je planinarska manifestacija “Ribnikarevi planinarski dani”.

Pohodili smo planinu Željin između Donjeg Ibra, Kopaonika i Goča. Imali smo goste iz 14 planinarskih društava i članove naše planinarske sekcije koja je aktivna i u Beogradu. U pohodu na Željin učestvovalo je 166 planinara iz cele Srbije. I pored loših vremenskih uslova, svi učesnici ispenjali su vrh Rogavska Čuka na visini 1.785 metara, među njima i dvogodišnja Magdalena koja je u ovu avanturu krenula sa majkom Lejom i ocem Aleksandrom, članovima PSK “Toplica” iz Prokuplja. Magdalena je sve vreme bila lepo raspoložena, nije joj bilo ni dosadno ni naporno, uživala je- kaže Radmilo Filipović Fića, načelnik PSD “Ljukten” iz Trstenika.

Željin inače spada u grupu Kopaoničkih planina, sama planina je relativno pristupačna i može se osvojiti iz različitih pravaca, a Rogavska čuka, vrh koji su ispenjali ovi planinari, ujedno je i najviši vrh na ovoj planini. Uz dobru organizaciju i dovoljno vodiča, učesnici su do cilja stigli za tri do tri i po sata. Filipović kaže da je ovo jedna od retkih planina koju čovek nije “pokvario”, te da je bilo pravo zadovoljstvo biti deo ove ekipe.

U ovoj manifestaciji, koja je ranije trajala dva i tri  dana, do sada je učestvovalo oko 10.000 planinara.

-Planinarsko društvo “Ljukten” formirano je 1948. godine, a prvi pohod organizovan je 1975. godinei do sada su realizovani na Goču, Željinu, Gledićkim planinama i Ravnoj planini. Iduće godine proslavljamo veliki jubilej – 75 godina postojanja i uspešnog rada. Društvo broji 100 članova, a obuhvata predškolce, đake, studente i odrasle. Društvo u Beogradu ima svoju sekciju od dvadesetak članova, a iste su formirane i u osnovnim školama u Trsteniku “Miodrag Čajetinac Čajka”, “Živadin Apostolović” i “Sveti Sava”- referiše načelnik Fića.

Spomenik u čast Vladislava Ribnikara podignut je u Peckoj, gde svake godine planinari Trstenika obilaze mesto njegovog stradanja. Ribnikar, osnivač “Politike”, rođen je u Trsteniku 13. novembra 1871, a poginuo je 1. septembra 1914. godine na Sokolskim planinama, zapadno od Valjeva.

Ž. Milenković

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top