Rezultati probnog završnog bolji nego prošle godine

Postavljeno: 13.04.2022

Na osnovu analize rezultata probnog završnog ispita koji je nedavno održan u svim osnovnim školama, osmaci u Rasinskom okrugu su pokazali bolje znanje u odnosu na prošlu godinu. Testirano je oko dve hiljade učenika, a oni su se najbolje pokazali na kombinovanom testu, dok su najslabije znanje pokazali na testu iz matematike. Bolji rezultati očekuju se u junu

-Ako uporedimo uspeh učenika na prošlogodišnjem probnom završnom, možemo reći da su sada uradili mnogo bolje. Ovakvi rezultati su posledica neposrednog vida nastave, čiji kvalitet ne može da zameni nastava na daljinu – kaže Zoran Asković, načelnik školske uprave za KruševacGrad.

Prošle godine je iz matematike prosečan broj poena bio 9.92, od mogućih 20, a sada je 10.67. Iz srpskog 10.81 , prethodne, a ove godine 12.14. Na kombinovanom testu, na kome se ispituje znanje iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije prosečna ocena prošle godine je bila 12.20, a sada je 13.54.

-Učenici su najbolje uradili kombinovani test, na probnom testiranju. Moram da kažem da su testovi bili primereni trenutnom nivou znanja učenika. Pitanja su bila jasno definisana i pratila su plan i program. Veći broj pitanja je bio zatvorenog tipa, tj. višestrukog izbora, i bila su zasnovana na gradivu koje je obrađeno u školi. Pitanja nisu bila dvosmislena i zahtevala su primenu funkcionalnog znanja-ističe načelnik.

Oni koji nisu dobro uradili probni završni, imaće dovoljno vremena da se spreme za „pravi prijemni ispit“ koji je planiran kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za 25,26,27. jun.

-I učenici i nastavnici imaju dovoljno vremena do zavšrnog ispita da spreme ono što nisu stigli za probni, a mi tada očekujemo još bolje rezultate-uverava Asković.

Inače, ukupno je je 2037 učenika osmog razreda koji su stekli uslov da izađu na završni ispit. Na probno testiranje je od tog broja izašlo 97.5 odsto učenika.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top