Rezervisana sredstva za kupovinu električnih vozila

Postavljeno: 05.07.2024

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, izjavila je da postoji veliko interesovanje građana i pravnih lica za subvencionisanu kupovinu električnih vozila. Do sada su rezervisana sredstva za kupovinu 175 električnih vozila.

Ministarstvo zaštite životne sredine već pet godina obezbeđuje sredstva za ovu namenu, a ove godine je za tu svrhu izdvojeno 170 miliona dinara. Vujović je naglasila da se od ove godine subvencionišu isključivo električna vozila. Po ovogodišnjem konkursu, za ispravne prijave za subvencije već je rezervisano 100 miliona dinara. Ona je uverena da će domaća proizvodnja električnih vozila dodatno podstaći interesovanje građana i pravnih lica.

U proteklih pet godina, za podršku kupovini električnih i hibridnih vozila, utrošeno je više od milijardu dinara. Zbog velikog interesovanja, odobravana su i dodatna sredstva.

Zahtevi za subvencije se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine dok se sredstva ne utroše, najkasnije do 31. oktobra tekuće godine. Pravo na subvencije imaju fizička lica, preduzetnici i pravna lica.

Podrška za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla iznosi 250 evra, za električne motocikle i druga slična vozila 500 evra, a za električna putnička i teretna vozila do 3,5 tone 5.000 evra.

Foto: freepik.com

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top