Repertoar kulturnih dešavanja u junu: Od tradicionalnih vidovdanskih programa do opere za rođendan grada

Postavljeno: 06.06.2021

Kulturni centar pripremio je brojne sadržaje za jun povodom obeležavanja 650 godina od osnivanja Grada. Uz očekivane programe kao što su Raspeto Kosovo i novo zasedanje kruševačke Književno filozofske škole, sugrađani će biti u prilici da prisustvuju i premijernom izvođenju prve srpske opere

U kalendaru junskih kulturnih događaja KCK je utorak, 8. jun rezervisao za predstavljanje knjige poezije “Ona se krije u treperenju šume”, autora Vladice Radojevića na platou ispred Kulturnog centra.

Narednog dana će na letnjoj sceni KPZ iza Galerije, biti održana tribina “Ikona Presveta Bogorodica Pećka Krasnica- Put srpskih arhiepiskopa”. Besednik će biti arhimandrit mr Aleksej Bogićević iguman Manastira Svetog Luke u Bošnjanu.

Izložba radova sa foto-konkursa “Moj grad Kruševac” biće organizovana na platou ispred Kulturnog centra u petak 11. juna, u 11 časova.
U petak i subotu 18. i 19. juna održaće se 31. Kruševačka filozofsko-književna škola, a tema zasedanja će biti Srpski jezik u književnosti i filozofiji – jezik kao takav.

Uoči Vidovdana, 27. juna, u Legatu Milića od Mačve na programu je tradicionalni poetsko muzički triptih “Raspeto Kosovo“. Započeće izložbom “Likovno vidovdansko pričešće”, a kao deo ove manifestacije i ove godine će biti izvedena kruševačka opera “Lazarevo obretenije” koju je komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski, a libreto napisao Nebojša Lapčević.

Centralni kulturni događaj na Vidovdan, svakako je premijera prve srpske opere “Na uranku”, koju je napisao Stanislav Binički. Opera će biti izvedena u 21 čas, na platou ispred Kuće Simića.

Kulturni centar pripremio je i onlajn programe, a među njima su se našla i dva predavanja, koja je pripremilo Udruženje istoričara Rasinskog okruga. U ponedeljak 14. juna moći će da se pogleda Online predavanje “Lazarica u delima putopisaca”, a na Vidovdan predavanje “Vidovdan, slava grada Kruševca i značajan datum u istoriji srpskog naroda ”.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top