Renesansni duh na ulicama Kruševca

Postavljeno: 28.08.2022

Književna omladina je, posle kratke pauze, organizovala zanimljiv kulturni događaj, a reč je o pesničkom danu pod nazivom ”Nova renesansa”.

Program je počeo u jutarnjim časovima na letnjoj sceni nekadašnje Kultrno prosvetne zajednce, kada su svi prisutni mogli da učestvuju na otvorenoj tribini pod nazivom ,,Tragom renesansnog čoveka”.

Jelena Protić Petronijević je otvorila program svojom pesmom, a zatim su predstavnici različitih sfera umetnosti, govorili o renesansi. O ovoj temi rečeno je mnogo toga, a jedna od glavnih nedoumica, koja se čula, je  šta znači biti renesansni čovek danas?

Upravo preko Stare renesanse, mi možemo definisati Novu renesansu – rekao je moderator Nemanja Petronijević, sa željom da svaki grad doživi opet svoj preporod u umetnosti.

„Boemski sat” naziv je drugog dela poetskog dana, koji je počeo u 19 časova. Okupljeni pesnici, u duhu renesanse, nadmetali su se svojom poezijom. Neki su inspiraciju pronašli u delima renesansnih pisaca, dok su drugi imali potpunu umetničku slobodu i pisali o raznoraznim temama, čemu renesansa i teži.

Događaj koji je zatvorio manifestaciju, bio je „Renesansni korak”, koji je usledio nakon pesničkog nadmetanja. Glumci su u kostimima, po ulicama Kruševca, izvodili dramske minijature. Uspešno su prikazali renesansne pisce, njihove muze, patnje i stradanja.

Jedan od organizatora i moderatora ove manifestacije, Jovana Marković, objašnjava odakle je proistekla inspiracija za ovaj nesvakidašnji događaj:

Razmišljajući o Kruševcu, kao gradu kulture, došli smo na ideju o projektu, koji bi bio prikladan i dosledan svakog umetnika. Pitali smo se kakva bi to manifestacija mogla uključiti: pesnike, glumce, pisce, slikare, muzičare…Hteli smo da prikažemo “renesansnog čoveka” danas i odlučili se za renesansu. Želelili smo preporod.

Zadovoljna svojim sveukupnim radom napominje:

-Ceo program organizovali smo kao Književna omladina i pozvali druge ljude iz raznih udruženja na teritoriji našeg grada. Srž renesanse je upravo međusobna saradnja, napredovanje i saradnja. Dokazali smo da je Književna omladina jedna manufakturna radionica koja raste i napreduje – za kraj napominje naša sagovornica.

L.Kijačić

Foto: FB Nebojša Paunković

Ostale vesti

back-to-top