Relja i Lazar prvi do Bogojavljenskog krsta

Postavljeno: 19.01.2023

Dvadesetdvogodišnji Lazar Krstić, student iz Kruševca, bio je najbrži na današnjem nadmetanju za Bogoljavljenski krst na Zapadnoj Moravi kod Bele Vode. Pobednik takmičenja u Šavranu na Rasini je Relja Tomašević (24), pripadnik Žandarmerije i vaterpolista kluba Rasina.

Tomašević je prvi put za Bogolajvljenski krst plivao u Šavranu, ali nije prvi put da je bio najbolji u ovom viteškom nadmetanju.

 -Ne plivam prvi put, već sam jednom uzimao Krst u Beloj vodi, ali ovde prvi put plivam, da okušam sreću, i eto, imao sam tu čast da stignem prvi. Voda je, kao i uvek, u ovo vreme, hladna. Konkurencija je bila jaka, a što se mene tiče svi su oni danas pobednici, ja sam samo prvi stigao – rekao je Tomašević.

Najbrži u Beloj Vodi bio je Lazar Krstić kome takođe nije prvi put da se nadmeće za Bogoljavljenski krst, jer je i 2018. i 2019. godine bio pobednik. Već tradicionalno, pobednicima je uručena su priznanja Zlatni krst i Pobednički plašt.

Ovogodišnja Bogojavljenska svetkovina otpočela je jutros u crkvama služenjem liturgije, a časni krst sa kivota kneza Lazara svečano je ispraćen do Bele Vode, gde je se za časni krst nadmetalo 110 plivača.

U Šavranu je jutarnja liturgija održana u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, a potom se nastavilo sa zanimljivim kulturno-umetničkim programom, uz vitezove Grada Kruševca. Nakon doček časnog krsta, usledilo je osvećenje vode i blagosiljanje plivača, njih stotinak.Organizatori manifestacije su mesna zajednica Šavrane i Kulturni centar, a pokrovitelj Grad Kruševac.

U Šavranu, na Rasini se za bogojavljenski krst plivalo po 11. put, dok se u Beloj Vodi viteško nadmetanje organizovano po 22. put.

Protojerej stavrofor Dragi Veškovac ispred Eparhije Kruševac preneo je blagoslov episkopa kruševačkog Davida Perovića, ističući veliki značaj sabornosti i vere, kada je reč o plivanju za Časni Bogojavljenski Krst.

Inače, danas se u celoj Srbiji plivalo se za Časni Bogojavljenski Krst. Hrabri vernici i ovoga puta su dokazali  koliko je vera jača od hladnoće i kiše koja je sve vreme padala. Plivali su 33 metra, koji simbolizuju godine života Isusa Hrista.

V.M.

Ostale vesti

back-to-top