Reciklažna zvona za staklo na ulicama Varvarina

Postavljeno: 27.04.2021

Trideset kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže postavljeno je danas u opštini Varvarin. Kontejneri u obliku zvona obezbeđeni u okviru projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ koji u saradnji sa četiri opštine u Srbiji sprovode GIZ i NALED, zajedno sa kompanijom Sekopak i uz finansijsku podrušku Apatinske pivare. Na konferenciji za medije koja je tim povodom organizovana u Varvarinu predstavljeni su ciljevi i način sprovođenja ovog pilot projekta

U centru Varvarina i okolnim mesnim zajednicama raspoređeno je 15 novih reciklažnih kontejnera, a druga polovina u Gornjem Temniću. Podjednako je pokriveno i kolektivno stanovanje i individualna domaćinstva, čime je svim građanima data mogućnost da staklenu ambalažu iz svojih domaćinstava od sada odlažu u namenske kontejnere i tako doprinesu odgovornom upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine.

Da će zvona za reciklažu stakla značajno doprineti unapređenju i lakšoj primeni ekoloških navika meštana ove opštine, mišljenja je Dejan Milanović, zamenik predsednika opštine Varvarin.

– Dugugodišnja saradnja koju imamo sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u oblasti zaštite životne sredine prethodila je realizaciji ovog projekta i čast nam je da u istom duhu nastavljamo u partnerstvu da radimo na unapređenju kvaliteta života meštana ove opštine – kazao je Milanović, uz napomenu da opština svakodnevno radi i na edukaciji građana o značaju zaštite životne sredine.

Dejan Rakić, direktor JKP Varvarin, podsetio je da je ova opština tokom proteklih pet godina u saradnji sa GIZ-om realizovala više različitih projekata u oblasti zaštite životne sredine, te da je za Varvarin velika čast što je jedna od četiri opštine koje su odabrane da budu deo ovog značajnog projekta.

– Od GIZ-a smo ranije dobili Reciklažni centar i već dve godine sakupljamo sekundarne sirovine (plastiku, papir, streč foliju…), a sada smo tu priču zaokužili sa staklom. Na mesečnom novou prikupimo oko pet tona tog otpada, u reciklažnom centru vrši se njegovo selektovanje i baliranje, a potom se u dogovoru sa partnerima distribuira na dalju reciklažu – kazao je Rakić.

Menadžerka za komunikacije Apatinske pivare, Maja Barać Stojanović, istakla je da će ova kompanija uvek podržati projekete koji imaju za cilj unapređenje pristupa tretmanu ambalažnog otpada.

– Nije dovoljno samo govoriti da se moramo fokusirati na primarnu selekciju, već treba obezbediti i uslove za to. Reciklažna zvona neobičnog dizajna već bude pažnju stanovnika celog regiona i sigurno će zainteresovati i meštane Varvarina da adekvatno odlažu staklenu ambalažu. Verujem da će kao nova pilot opština iz Rasinskog okruga, Varvarin postati pravi primer primarne separacije staklene ambalaže – rekla je ona.

Da je za uspeh projekta ključna edukacija stanovništva, navela je Milica Kuzmanov, marketing menadžerka kompanije Sekopak, te izrazila nadu da će se time što je građanima omogućeno da otpad razvrstavaju na mestu njegovo nastanka, oni biti dodatno motivisani da usvoje ovu dobru naviku i recikliraju staklenu ambalažu.

Predstavnica NALED-a i menažerka projekta,Sanja Knežević Mitrović, kazala je da je jedan od ciljeva projketa da se u odabranim gradovima i opštinama količina prikupljene staklene ambalaže poveća za 20 odsto.

– Tokom godinu dana, a od momenta postavljanja zvona na ulicama gradova i opština, zajedno sa javnim komunalnim preduzećima, pratićemo dinamiku punjenja i pražnjenja ovih kontejnera, kako bismo utvrdili efikasan i ekonomski najisplativiji model za upravljanje staklenom ambalažom koji će se naći u vodiču za lokalne samoprave. Time će i ostale opštine koje imaju slične karakteristike i topografiju kao Varvarin, moći da prepišu njegov model – kazala je Knežević Mitrović, uz podsećanje da je staklo 100 odsto reciklabirni materijal, te da će flaša ili tegla koja se danas ubaci u zvono za staklenu ambalažu, već sutra postati nova flaša ili tegla koja se može iskoristiti.

U okviru projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ koji NALED sprovodi u saradnji sa partnerima, obezbeđeno je preko 1.000 kontejnera ukupne vrednosti od preko 1,9 miliona evra. Za opštine i gradove u Srbiji opredeljno je 600 kontejnera, a pored Varvarina, staklena zvona dobili su Niš, Sombor i Kragujevac.

D.P:

Ostale vesti

back-to-top