Reč stručnjaka: Zašto je cvekla dobra za zdravlje

Postavljeno: 10.12.2022

Blagodeti i lekovita svojstva cvekle poznate su vekovima. Bogata mineralima , andioksidantima i nutritivnim sastojcima cvekla na prirodan način može rešiti brojne zdravstvene tegobe. Zašto je cvekla toliko dobra za zdravlje i na koji način se sve može koristiti i pripremati otkrivaju iz ovdašnje Poljoprivedno savetodavne i stručne službe

Još se u staroj Grčkoj i kod Rimljana znalo o čudotvornim svojstvima cvekle. Grci su je koristili za snižavanje telesne temperature. U srednjem veku preporučivana je onima koji iz raznoraznih razloga nisu mogli da konzumiraju čvrstu hranu.

-Ono što danas zasigurno znamo, a što je potvrđeno i brojnim naučnim studijama jeste da usled bogatih nutritivnih svojstava koje sadrži, cvekla reguliše krvni pritisak, koristi se za prevenciju raka, pročišćava jetru, leči anemiju, poboljšava otpornost organizma . Pored toga  je odlična za prevenciju mišićne degeneracije, poboljšava cirkulaciju, ojačava kolagen kože, dobra je za prevenciju katarakte, izgrađuje imunitet i leči respiratorne probleme. Zahvaljujući visokoj koncentraciji nutritijenata, vitamina i minerala postoje ovi benefiti cvekle-  kaže Slađana Cvetković, savetodavac iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe.

Skoro da ne postoji mineral koji cvekla ne sadrži. Koncentracija mineralnih materija u svežoj cvekli je 627,3 mg/100g i čine je: gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, mangan, jod, bakar, fluor, sumpor, brom, litujum i stroncijum. Od vitamina su najprisutniji vitamin C, vitamin B1 i B2, kao i vitamin koji se vrlo retko može naći u biljnim namirnicama, a to je B12. Koren cvekle bogat je ugljenim hidratima, naročito saharozom. Zastupljen je i visok sadržaj najznačajnijih aminokiselina. Takođe je bogata folatima, vlaknima i antioksidantima.  List cvekle takođe sadrži hranljive elemente i najčešće se koristi u salatama ali može i kao varivo. U ishrani, za pripremu salate, soka i zimnice najviše se koristi koren.

Pasterizacija cvekle

Ukoliko želimo da pasterizujemo cveklu to ćemo uraditi na sledeći način: korene ujednačene veličine kuvati 30 minuta. Nakon kuvanja oljuštiti pokožicu i iseći na način koji najviše odgovara: na kolutiće, rezance ili listiće. Posle toga komade ređati u staklene tegle i preliti sa vrelom mešavinom vode sa malo soli, šećera i limuna.  Ukoliko želimo da postignemo manje intenzivan ukus cvekle možemo dodati malo kima. Zatvoriti posude i pasterizovati.

Koktel od cvekle

Sastojci: 500 g cvekle, 500 g šargarepe, 500 g limuna, 250 g meda i 800 ml vode

Cveklu i šargarepu očistiti i izrendati, tome dodati sok od 2 limuna i vodu. Poklopiti i ostaviti 24 sata na hladnom mestu. Sutradan procediti i dobijenom soku dodati mešavinu soka od preostalog limuna kome je dodat  med. Potrebno je dugo mešati smesu dok se svi sastojci ne izjednače. Tako pripremljeno sipa se u flašu i čuva u frižideru. Piti jednom dnevno do pola čaše ovog soka, pola sata pre jela.

Sok od cvekle

Najefektniji način korišćenja cvekle kao lek jeste upravo u vidu soka. Sok od cvekle koristi se za sve vrste prirodnog lečenja kao sveže ceđeni, tj. presni jer se kuvanjem gubi na lekovitosti istog. Od jednog kilograma cvekle ceđenjem, dobija se 700 do 750g soka.  Dodavanjem različitih sastojaka dobiće se prirodni lek koji će  pomoći u prevenciji i izlečenju raznih zdravstvenih tegoba.

Pozitivan učinak ovih sokova na zdravlje jednostavno je neizostavan. Lekari cveklu nazivaju prirodnim aspirinom.  Da bi se pospešila cirkulacija u krvnim sudovima, podstakao metabolizam i smanjio rizik od staračke demencije dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle dnevno. Osim jačanja cirkulacije, ovi sokovi utiču i na poboljšanje telesne izdržljivosti te se preporučuje sportistima, trudnicama i osobama koje su izložene velikim fizičkim naporima.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top