Reč stručnjaka: Vrednosti kupine i kako ih spremiti

Postavljeno: 15.08.2021

Kupine su veoma bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, visoke antioksidativne i nutritivne vrednosti. Siromašne su kalorijma, ugljenim hidratima i mastima, što ih svrstava u sam vrh zdravih namirnica, veoma poželjnih u svakoj dijeti. O vrednostima kupine, ali i receptima za kupinovo vino ili sok, za KruševacGrad piše inženjerka prehrambene tehnologije Dragana Andrejić iz Poljoprivredno stručne i savetodavne stanice Kruševac

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Cveta od juna do avgusta. Nakon cvetanja iz svakog pojedinog cveta razvija se sitni jagodičasti plod, crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave ili skoro crne boje.

Važi za voće sa najviše dijetalnih vlakana, veoma je bogata vitaminom K koji potpomaže apsorpciju kalcijuma u krvi, jača imunitet, krepie organizam, blago pročišćava creva, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Osim gvožđa, kupina sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin. Lekovite osobine, takođe, ima i koren kupine izvađen u jesen.

Ako su namenjene za potrošnju u svežem stanju, odnosno za kulinarstvo, kupine treba brati veoma pažljivo u komercijalnu ambalažu s najviše 0,5 kg neto-težine. Važno je da plodovi budu zreli i dovoljno čvrsti da bi mogli izdržati manipulisanje. Kada su namenjeni za industrijsku preradu, kupine se beru kad su potpuno zrele.

Kupine možemo jesti sveže, zamrznute ili u kompotu, a od njih se prave ukusni džemovi, sokovi, slatka i vina. Evo par saveta kako iskoristiti ovo prirodno blago našeg kraja:

 

Kupinovo vino

Kupinovo vino, bogato je vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrednost.

Odavno je dokazan lek u borbi protiv malokrvnosti. Preporučuje se da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije 1dl kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. Kupinovo vino se može na jednostavan način napraviti i u kućnim uslovima.Potrebno je:
– 5 kg kupina
– 1,5 kg šećera

Očišćene kupine staviti u veću, dublju posudu, dobro izgnječiti, dodati šećer, promešati pa prekriti gazom i staviti na hladno i tamno mesto. Zbog vrenja koje sledi preporučljivo je da smesa bude samo do tri četvrtine dubine posude. Posle sedam do 10 dana, šupljom kašikom, odstraniti kom sa površine, vino procediti kroz gazu i vratiti u posudu. Posle sedam dana pažljivo procediti vino kroz gusto platno ili trostruku gazu, pretočiti u litarske staklene flaše i povezati gazom. Napomena je da nikako ne treba stavljati čep da boca ne bi pukla. Vino čuvati na hladnom mestu i posle 30 dana zatvoriti plutanim zapušačima. Konzumirati po potrebi.

Sok od kupina

Sveže napravljen sok od kupina je dobar način da se probaju lekovita svojstva kupine.

Potrebne su 3 šolje svežih kupina da se napravi 1 šolja svežeg soka od kupina. 1 šolja soka od kupina sadrži čak 700 miligrama kalijuma, 108 mikrograma folate (vitamin B9), više od 90 miligrama vitamina C. Sok od kupina se može pripremati na razne načine: bez kuvanja, kuvanjem, sa šećerom, bez šećera, sa konzervansom, bez konzervansa.
Sok od kupina bez kuvanja
Sastojci:
– 1.5 kg svežih kupina
– 1 l vode
– 1 kg kristal šećera
– 1 kesica limuntusa

Kupine dobro oprati i ocediti, pa ih staviti u odgovarajuću posudu i posuti limuntusom, pa ostaviti da odstoje 24 časa. Sutradan procediti sok i dodati šećer pa opet staviti da odstoji 24 časa, uz povremeno mešanje smese. Nakon toga samo presipati sok koji smo dobili od kupina, bez kuvanja, u čiste, staklene boce.

Ostale vesti

back-to-top